Život

Kako da naučimo da odustanemo

Kako da naučimo da odustanemo
Foto: N.N. | Kako da naučimo da odustanemo
N.N.

Uvijek nam kažu: radite na sebi, ne zaustavljajte se dok ne postignete svoj cilj po bilo kakvoj cijeni, osvojite svoje mjesto pod suncem i – što je najvažnije – nikad ne odustajte. Šta god da se desi. A šta se dešava ako se predamo i stavimo svoje zdravlje na prvo mjesto, a ne ambicije?

Mnogo ljudi misli da je odustajanje slično osjećaju samosažaljenja. Ipak, ponekad se ispostavlja da je to jedini pravi put. Psihološkinja Ellen Hendriksen je sigurna: “Postoje situacije kada je odustajanje najbolji izlaz. Mnogim ljudima se to događa: vi ste iscrpljeni emotivno i fizički, ali nemate snage da se povučete”, kaže doktorica.

Prema njenim riječima, postoji nekoliko načina da se uvjerite da se ne treba boriti na zatvorenim vratima (a da ipak ne gubite samopoštovanje).

Napišite na posebnom listu papira one stvari zbog kojih ste već patili i one koje su ispred vas. Izračunajte koliko je opravdano nastaviti borbu (možda već izgubljenu).

Razmotrite situaciju drugačije: niste se odrekli, već ste pronašli najbolji izlaz. Pohvalite sebe za ovo – zapravo ste dosegli prvenstveno novi nivo, a to je zabavno! Prijavite se za neke kurseve, razmišljajte o drugim ljudima, konačno počnite da se bavite sportom… Neka ono što je juče bilo ne izgleda kao katastrofa, već postane za vas podsticaj za samopoboljšanje.

Shvatite da je samo neophodno okončati “bolesnu” vezu, napustite svoj nedovoljno plaćeni posao i potražiti novi san.

Ovo je život, a ponekad sve u njemu ne zavisi od nas. Zato se ne osvrćite unazad – bolje se koncentrišite na nešto novo.

(Ženski magazin) 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije