Život

Kako moderni roditelji uništavaju budućnost svoje djece

Kako moderni roditelji uništavaju budućnost svoje djece
Foto: Pixabay | Kako moderni roditelji uništavaju budućnost svoje djece

Gotovo svi roditelji prave određene greške u odgajanju djece. I dok svako ima svoj provjeren metod vaspitanja, pitanje je kako će se pojedine odluke odraziti na ličnost djeteta, ali i njegovu budućnost. Psiholozi upozoravaju da pojedini načini vaspitanja donose više štete nego koristi.

Portal "Brajt Sajd" navodi najčešće greške koje većina roditelja pravi, a koje bi trebalo da izbjegavate...

Kažnjavanja djece u prisustvu drugara

Mnogi roditelju u trenucima bijesa ne mogu da se iskontrolišu, počinju da viču, kažnjavaju, pa čak i udaraju dijete u prisutvu drugih ljudi. Kako djeca imaju potrebu da budu prihvaćeni u društvu, te mnogo cijene mišljenje svojih drugova, kritike zapravo negativno utiču na njihovo samopouzdanje. Djeca se tada osjećaju posramljeno i teško je da se otarase negativnih misli i osjećanja.

Uvjerenja iz detinjstva

Vjerovanja i uvjerenja usađena u djetinjstvu utiču na nas i našu ulogu roditelja. Ali to ne znači da moramo da ponavljamo greške koje su pravili naši otac i majka. Važno je da naučite nešto iz njihovih loših metoda vaspitanja i da probate da zaštite buduće generacije od negativnih emocija.

Na primjer, danas smo svi svjesni da svaki udarac, pa i najblaži stvara dugotrajne negativne posljedice kod djece. Ali mnogi moderni roditelji i dalje sprovode ovu praksu, pravdajući se time da su njihovi roditelji isto to radili i da njima apsolutno ništa ne fali. Tada obično koriste frazu: Moj otac je ovo radio, pa ću i ja. Umjesto toga, trebalo bi da zauzmemo razuman stav, priđemo djeci prijateljski i razgovaramo s njima.

Skrivanje osjećanja

Ako često ne grlimo svoju djecu i ne govorimo im da ih volimo, oni mogu postati emocionalno izolovani od porodice. Kada ne slušamo njihova osjećanja i mišljenja  ili ako smo ravnodušni, vjerovatno će naša djeca da se na isti način ponašaju prema drugim ljudima. Vjerovatno će im biti teško da se zbliže s nekim, da vjeruju ljudima, ostvaruju prijateljstva, pa čak i da zasnuju porodicu.

Loše navike

Roditelji imaju glavnu ulogu u razvoju djeteta. Takođe, na gojaznost djece utiču loše navike roditelja. Kod majki koje imaju zdrav način život, rizik od gojaznosti kod djece je čak 75 odsto manji, pokazala su ranija istraživanja.

Naučnici tvrde da dobre navike imaju pozitivaj uticaj na djecu, te se ona hrane zdravije, redovno vježbaju, ne puše cigarete i ne piju ili umjereno konzumiraju alkohol.

Takođe, mala djeca imaju 30 odsto manje šanse da budu gojazna ukoliko njihovi očevi provode dosta vremena igrajući se s njima, otkrila je jedna studija.

Odbacivanje roditeljskih metoda vaspitanja

Naše kivnost prema majci ili ocu može da dovede do potpune averzije prema roditeljskim metodama koje su oni koristili. Čak i kada su u pitanju stvari koje su ispravno uradili. Kao rezultat toga, mnogi ljudi kada osnuju svoje porodice riješe da se drugačije postave prema djeci.

Na primjer, ako su nam roditelji bili previše autoritarni, svojoj djeci bismo mogli da damo previše slobode. A ovo prekomjerno nadoknađivanje ne može biti dobro za djecu: oni se mogu osjećati napuštenima i nepotrebnima.

Popustljivost ili prevelika zaštita

Veoma često roditelji smatraju da su njihovi sinovi i kćerke posebni i jedinstveni, te su trude da urade sve za njih. U slučaju da su previše popustljivi, može se desiti da odgojite djecu koja će postati sebična, imaće potrebu da istjeruju pravdu i teško će ostvarivati komunikaciju sa drugim ljudima.

Takva djeca će imati poteškoće kada budu morali da se suoče s raznim stvarima u životu i neće znati kako da se nose i s najmanjim problemom. U isto vrijeme, pretjerana zaštita djece utiče na djecu da se plaše spoljnog svijeta zbog čega teško preuzimaju odgovornost i ne mogu da izađu iz svoje zone komfora - da upoznaju neku novu osobu ili započnu svoj lični biznis.

Nedostatak povjerenja

Povjerenje djece, posebno tinejdžera, je veoma jednostavno izgubiti ukoliko roditelji izgube kontrolu nad svojim emocijama i uplaše ih. To može da dovede do prekida emocionalne konekcije s porodicom, a djeca se obično tada osjećaju nezaštićeno.

Zapravo, djeca se lakše razvijaju i odrastaju u dobre osobe kada njihova porodica predstavlja sigurnu luku iz koje mogu da istražuju svijet oko sebe.

Agresivno ponašanje

Djeca se ugledaju na roditelje, te upravo od njih uče kako da se bore sa svim životnim nedaćama i poteškoćama. Veoma često, upravo djeca izazivaju najveće nevolje.

Međutim, u slučaju da ste neprijatni prema njima ili izražavate negativne emocije u ranim godinama, kod djece se mogu javiti problemi s agresijom.

Bježanje od problema

Jedan od najboljin načina da riješite problem je da odšetate i zaboravite na njega. Ali to ne znači da će se stvari riješiti same, kao što mnoga djeca smatraju. Nakon ozbiljne svađe sa djecom, morate da pokušate da riješite situaciju i povratite povjerenje.

Morate da se smirite, razgovarate s njima kao da su odrasli, pokažete poštovanje prema djetetu. Na početku im kažite da želite da čujete kako se osjećaju i sagledajte problem iz njihovog ugla. Potom pričajte o osjećanjima, objasnite zašto ste ljuti i ako treba izviniti se. To je način da pokažete djeci da niste njihov neprijatelji i da mogu da vam vjeruju.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije