Život

Kako napraviti spisak gostiju za vjenčanje?

Kako napraviti spisak gostiju za vjenčanje?
Foto: Unsplash | Kako napraviti spisak gostiju za vjenčanje?

Kod planiranja vjenčanja postoje zadaci koji su baš zabavni, kao što je na primjer, probavanje torte. Međutim, postoje i oni koji mogu uzrokovati stres, a slaganje popisa gostiju ističe se kao najstresniji od svih.

Bez obzira na to želite li tradicionalnu svadbu kakva je karakteristična za ove prostore ili ipak u intimnom okruženju želite izreći sudbonosno da – oko popisa gostiju uvijek se lome koplja. U tom slučaju čak i porodica pokušava nametnuti svoje mišljenje, a balansiranje između vlastitih želja i onoga što se od vas očekuje može biti prava borba.

Glavno pravilo je da trebate slušati samo sebe.

Stručnjaci ističu koji su to faktori koje trebate uzeti u obzir kad slažete popis gostiju na vjenčanju, piše zadovoljna.hr.

Odredite budžet

Ovo je prvo i osnovno pravilo kod slaganja popisa gostiju. Na tradicionalnim svadbama prosjek je 200 ljudi, ali ta brojka može varirati pa će negdje na popisu biti 100 ljudi, dok će na neke tradicionalne svadbe doći i do 400 ljudi. Ove brojke nisu mjerilo, a najvažnije je, prema budžetu, odrediti koliko gostiju možete pozvati.

Razmislite o mjestu

Lokacija je jedan od najvažnijih faktora kod organizacije vjenčanja i ona takođe može biti odlično mjerilo. Vaše mjesto iz snova je prioritet, a ako to znači da nećete moći pozvati rodbinu s kojom se godinama niste čuli niti vidjeli, zbog toga se ne trebate osjećati nimalo loše. Ljudi pamte jesu li se na svadbi dobro zabavili, a ako nemaju dovoljno mjesta za ples i slobodno kretanje – to će im zasigurno ostati u sjećanju.

Kakvu atmosferu želite?

Odgovor na ovo pitanje takođe bi vam mogao pomoći prilikom slaganja popisa gostiju. Kad je na vjenčanju 300 ljudi, atmosfera je puno drugačija nego na intimnom vjenčanju sa svega 50 ljudi. Željenu atmosferu odredite sa svojim partnerom i zapamtite da samo vi imate pravo odrediti kakva će ona biti, prenosi “Zadovoljna”.

Nemojte pretpostavljati

Stručnjaci ističu da je ovo jedan od češćih problema prilikom slaganja gostiju. Porodica ponekad savjetuje da pozovemo ljude iz pristojnosti – jer su uvjereni kako oni neće doći. Ova pretpostavka vas može dovesti u neugodnu situaciju. Budite čvrsti oko svojih želja i postavite jasne kriterijume. Jedan od kriterijuma koji može pomoći jested a pozovete ljude s kojima ste se barem jednom čuli u protekle dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije