Život

Kastrirani muškarci žive duže tvrdi Ket Boenon

Kastrirani muškarci žive duže tvrdi Ket Boenon
Foto: Youtube Knopfdoubleday | Kastrirani muškarci žive duže tvrdi Ket Boenon

Bilo da je to izvor mladosti ili eliksir života, muškarci su oduvijek putovali svijetom tražeći ključ za produžavanje svoje dugovječnosti. Trebalo je, međutim, da gledaju malo bliže kući, kaže jedan od vodećih istraživača. Kada je u pitanju produženje životnog vijeka bilo kog mužjaka sisara postoji jedan način na koji se može intervenisati, a to je kastracija.

Ket Boenon, proslavljena autorka knjige "Eva: Kako je žensko tijelo vodilo 200 miliona godina ljudske evolucije", istraživačica sa doktoratom sa Univerziteta Kolumbija, rekla je da su muškarci prolazili kroz život "krijumčareći dva mala grumena smrti".

Sada su urađena istraživanja koja sugerišu da orhiektomija, operativno uklanjanje testisa, može da pruži još nekoliko dragocijenih godina.

Govoreći na festivalu Hay prošlog petka, Boenon je rekla da je kastracija "način da se muškim sisarima produži život", prenosi Gardijan.

Ovaj efekat primijećen je kod američkih muškaraca sredinom 20. vijeka koji su bili institucionalizovani, obično zbog mentalne bolesti, i kastrirani, kao i kod korejskih evnuha.

Kastrirani muškarci živjeli su duže od svojih "redovnih vršnjaka".

"Iako se nekada smatralo da je razlika u prosječnom životnom vijeku bila u ponašanju 'glupi dječaci rade glupe dječačke stvari' to u stvari izgleda da ima neke duboke veze sa imunološkim sistemom i popravkom ćelija", rekla je ona.

Dodala je da muškarci dobijaju više infekcija tokom svog životnog vijeka, a prognoze u mnogim slučajevima imaju tendenciju da budu lošije.

Istraživanja o evnusima

Studija iz 2012. objavljena u "Current Biology" otkrila je da je prosječan životni vijek 81 evnuha rođenih između 1556. i 1861. bio 70 godina, što je bilo 14,4–19,1 godina duže od životnog vijeka nekastriranih muškaraca sličnog socioekonomskog statusa u to vrijeme. Istraživači su zaključili da studija podržava ideju da muški polni hormoni smanjuju životni vijek muškaraca.

Zašto je to tako?

"Bojim se da, zapravo, ne znamo. Mnogo dobre nauke se bavi ovom temom", rekla je Boenon, nakon što je sa Sarom Silverman razgovarala o "ubistvenim porodičnim draguljima" u "Dejli šou", prenosi Politikin magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije