Život

Kinezi zbog slanine uzgajaju svinje velike kao bijeli medvjedi

Kinezi zbog slanine uzgajaju svinje velike kao bijeli medvjedi
Foto: bloomberg.com | Kinezi zbog slanine uzgajaju svinje velike kao bijeli medvjedi

Kinezi obožavaju slaninu. Ljubav prema ovoj namirnici i svinjskom mesu je tolika da su stočari počeli da uzgajaju džinovske svinje kako bi uspjeli da opskrbe tržište.

U Naningu, prestonici provincije Guangsi, stočari gaje svinje teške pola tone, što je okvirno težina bijelog medveda, prenosi "Blumberg".

Džinovske svinje teške 500 kilograma mogu da se prodaju za više od 1.400 dolara, što je tri puta više od mjesečnog prihoda u provinciji.

Ovakva praksa postaje sve uobičajenija u Kini, gdje velike svinje postaju neophodnost za stočare kako bi uspjeli da se izbore sa afričkim svinjskim gripom, koji je desetkovao populaciju svinja u azijskim zemljama.

Kinezi pojedu više od polovine svjetske proizvodnje svinjetine, čime su ubedljivo najveći potrošač te hrane. Mali proizvođači i velike korporacije se zbog toga prebacuju na uzgoj velikih svinja, pokušavajući da povećaju težinu za 14 odsto i zaradu za 30 odsto.

Kineska vlada upozorila je da će snabdevanje biti veoma otežano u prvog polovini naredne decenije. Nestašicu izaziva to što su stočari morali da ubiju trećinu populacije, a manjak svinjetine na tržištu se procjenjuje da će biti deset miliona tona.

Izbijanje zaraze značilo je da su stočari morali da ubiju između 250 i 300 miliona životinja u pokušaju da suzbiju širenje bolesti. Zvaničnici su apelovali da se ponovo što pre pokrene proizvodnja, ali stočari strahuju od izbijanja nove epidemije.

Nestašica svinje na kineskim tržištu najvjerovatnije će dovesti do porasta cijena na globalnom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije