Život

Ko uraganima daje imena?

Ko uraganima daje imena?
Foto: NASA/AP | Ko uraganima daje imena?

Marija, Harvi, Irma, Hose… Ovih dana nama vrlo poznata imena uragana. A da li znate zašto se ove razorne oluje baš tako zovu i ko o tome odlučuje?

Imena uragana se ne biraju slučajno. Davanje imena uraganima počelo je 1953. godine na inicijativu Svjetske meteorološke organizacije, radi lakše komunikacije među stručnjacima.

“Uragani se imenuju zbog jednostavnosti i lakše komunikacije između nadležnih službi, naročito kada postoji više aktivnih uragana u jednom trenutku", objašnjava Goran Mihajlović, načelnik Republičkog hidro-meteorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

"Imena se dodeljuju sa unapred utvrđene liste - naizmenično muška i ženska, a utvrđeno je po početnim slovima abecede. Uoliko se iscrpe sva imena sa liste za određenu godinu, koriste se imena sa slovima grčkog alfabeta”.

Postoji šest lista imena uragana po abecednom redu, koje se ciklično ponavljaju, tako da će lista aktuelna ove godine ponovo biti aktuelna 2023.

"Sa liste se izbacuju imena onih uragana koji su načinili veliku štetu, zbog pijeteta prema žrtvama", objašnjava Mihajlović.

Međutim, zanimljivo je da su uragani prvo imali isključivo ženska imena.

“Imenovanje oluja i ciklona potiče iz 19. veka. Pedesetih godina je ustanovljena lista koja je sadržala isključivo ženska imena. Krajem 70-ih pod uticajem rodne ravnopravnosti u listu su uvrštena i muška i ženska imena”, kaže Mihajlović.

Praksu davanja ženskih imena uraganima uveli su američki vojnici u borbama na Pacifiku, gdje nastaje najviše uragana, tokom borbi u Drugom svjetskom ratu. Njima su nedostajale djevojke, pa su po njima krstili tropske oluje. Ne znamo putanje sljedećih uragana, ali ono što je sigurno je da znamo da će se sljedeći zvati Nejt i Ofelija.

(Prva.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije