Život

Koja je zemlja po sedmi put zaredom najsretnija na svijetu

Koja je zemlja po sedmi put zaredom najsretnija na svijetu
Foto: N.N. | Koja je zemlja po sedmi put zaredom najsretnija na svijetu

Finska je ostala najsretnija zemlja na svijetu sedmu godinu zaredom, a njeni nordijske komšije Švedska, Danska i Island takođe su zadržali svoje mjesto u prvih 10, prema godišnjem izvještaju o sreći.

Ali rastuće nezadovoljstvo, posebno među mladima, dovelo je do pada drugih zapadnih zemalja na indeksu pod pokroviteljstvom UN-a, pri čemu su Sjedinjene Države i Njemačka ispale iz prvih 20 po prvi put od prvog izdanja izvještaja prije više od deset godina, prenosi Fena.

Njihovo mjesto su zauzeli Kostarika i Kuvajt na 12, odnosno 13 mjestu, dok su istočnoevropske zemlje Srbija, Bugarska i Latvija prijavile najveći porast sreće.

Afganistan, pogođen humanitarnom katastrofom otkako su talibani ponovo preuzeli kontrolu 2020. godine ostao je na posljednjem mjestu.

U istraživanju su se tražilo od ljudi u 143 zemlje i teritorije da procijene svoj život na skali od nula do 10, uzimajući u obzir faktore kao što su BDP po glavi stanovnika, socijalna podrška, očekivani zdrav životni vijek, sloboda, velikodušnost i korupcija.

Objavljivanje izvještaja se poklapa sa Međunarodnim danom sreće 20. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije