Život

Komad istorije Amsterdama može se dobiti besplatno

Komad istorije Amsterdama može se dobiti besplatno
Foto: N.N. | Komad istorije Amsterdama može se dobiti besplatno

Stanovnici Amsterdama dobili su priliku da bez nadoknade dođu u posjed fasadne dekoracije iz perioda "zlatnog doba" njihove prestonice.

Gradske vlasti odlučile su da udahnu novi život starog Amsterdama i da svojim sugrađanima omoguće da dobiju dijelove grada koji potiču još iz 17. vijeka, prenosi RTS.

Programi obnove i modernizacije grada prije Drugog svejtskog rata i šezdesetih godina prošlog vijeka ostavili su za sobom ogromne količine neželjenih ostataka, od zabata skinutih sa poznatih gradskih kuća duž amsterdamskih kanala, do raznih spomenika, ukrasne plastike i stubova sa rimskim brojevima.

Na sreću, neko se postarao da ti ostaci prošlosti ne završe na smeću, tako da su decenijama bili pohranjeni na 200 velikih paleta u opštinskom skladištu.

Gradsko vijeće za spomeničko nasleđe i arheologiju odlučilo je da iskoristi ovu riznicu arhitektonskih ostataka u želji da zlatnom dobu Amsterdama daju novi život.

"Vrijeme je da upotrebimo ove dragocene detalje kako bismo svi ponovo mogli da uživamo u njima", pozvali su nadležni sugrađane i na mrežama objavili onlajn katalog stare kamene građe na 190 stranica kako bi omogućili svakom žitelju Amsterdama da dođe u posed delića istorijske baštine.

Uz neke od predmeta ide i originalna tehnička dokumentacija i arhitektonski crteži, ili crno-bijele fotografije zgrada na kojima se vidi njihova prethodna namjena.

Svaki komad se nudi besplatno, ali kriterijumi za dobijanje vlasništva su oštriji za komade koji se smatraju "vrijednijim" jer uz njih ide prateća dokumentacija ili zato što su u relativno dobrom stanju.

"Zlatno doba" Amsterdama trajalo je od 1585. do 1672. godine, kada je ovaj grad bio prestonica trgovačkog sijveta. U toku ovog perioda nastao je i prepoznatljiv gradski pejzaž.

Neke od najznačajnijih građevina datiraju upravo iz ovog perioda. Tri glavna kanala - Herengraht, Prinsengraht i Kajzergraht, iskopani su u 17. veku i formiraju koncentrične pojaseve oko jezgra grada, poznate kao Grahtengordel čije bogatstvo i raskoš se mogu videti do danas.

Zainteresovani moraju da dostave ubjedljivu i obrazloženu ideju o budućoj upotrebi ostataka kako bi mogli da ih preuzmu. Gradske vlasti napominju da se mogu koristiti bilo za umjetničke projekte, ali i za novogradnju gdje se mogu iskoristiti kao detalj, ukras ili originalan dodatak.

Do kraja decembra je rok za predaju ideja i predloga, a dijelovi se mogu preuzeti u proleće 2020. godine, ali svi dobitnici će morati da obezbijede sopstveni prevoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije