Život

Komandir vatrogasaca iz Trebinja stvara ikone pune dvije decenije

Komandir vatrogasaca iz Trebinja stvara ikone pune dvije decenije
Foto: N.N. | Komandir vatrogasaca iz Trebinja stvara ikone pune dvije decenije

TREBINJE - Spaso Rosić, inženjer mašinstva i komandir Vatrogasne jedinice Trebinje, takođe je i umjetnik u duborezu, tako da njegove ikone, ali i brojni crkveni mobilijar koji izrađuje, danas krase mnoge hercegovačke hramove.

Sve je počelo tako što je u ratnim danima, u želji da odagna misli od borbenih dejstava, počeo da se bavi ovim poslom, a od alata je imao nožić i komade drveta koje je mogao da nađe po hercegovačkim vrletima, pa je u tom vremenu izrezbario oko 500 muštikli, desetak skulptura različitih motiva, kao i prvu ikonu svoje krsne slave Svetog arhangela Mihaila.

"Ikona i sada stoji kod moje majke u stanu, budeći emocije i sjećanja na jedno teško vrijeme i na moje drugove saborce, a jedan od njih me je u uputio u ovaj zanat, tako da je moj susret s ikonom u drvetu posve drugačijom od svih kakve sam do tada vidio, bio nešto posebno", kaže Spaso za "Nezavisne".

On je najprije poklanjao ova svoja djela, a kasnije ih je i prodavao kako bi u ratu preživio.

Kada se pročuo glas o njegovoj umjetnosti, pozvali su ga iz stolarske radionice manastira Tvrdoš, gdje su izrađivani ikonostasi, pjevnice, stalci za cjelivanje, vladičanski i bogorodični tron, pa je za njih pomalo počeo da radi kod kuće, a kasnije i sam da izrađuje sve te predmete za trebinjske, ali i crkve i manastire u Crnoj Gori i Srbiji.

Najviše je, kaže, radio preko radionice Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, a njegov duborez danas krasi i manastir Tvrdoš, staru crkvu u rodnom selu Svetog Vasilija u Mrkonjićima, obnovljenu crkvu u bilećkom selu Simijova, Pavlovu crkvu u Petrovom polju, kod Trebinja, te Crkvu Svetog Andreja u Dživarskom Poljicu.

Ovim poslom bavi se intenzivno punih 20 godina, radeći strpljivo i pedantno, a kada dobije inspiraciju, na svojim rukotvorinama radi danima ručnom glodalicom i različitim dlijetima.

Kaže da se duborez najbolje radi od oraha i hrasta, mada se u zadnje vrijeme najviše koristi, ali i traži lipa, s obzirom na njena sitno nabijena, čvrsta vlakna, koja se lako obrađuju.

Spaso Rosić dodaje da mu je za jednu ikonu potrebno desetak popodneva, zavisno od inspiracije.

U modelarstvu od djetinjstva

Spaso Rosić dugi niz godina bavi se i modelarstvom, kao dječak od devet godina pravio je Ajfelove kule, brodove i jedrenjake, a kasnije i modele aviona, od kojih je većina uništena u proteklom ratu u njegovom rodnom selu Dvrsnica, u Popovom polju. To ga, međutim, nije spriječilo da i danas, pored duboreza, nastavi i izradu maketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije