Život

Kome će pripasti tijara španske kraljice, početna cijena milion dolara

Kome će pripasti tijara španske kraljice, početna cijena milion dolara
Foto: Tanjug/AP | Kome će pripasti tijara španske kraljice, početna cijena milion dolara

Tijara koja se prenosila kroz generacije italijanske kraljevske porodice i pripadala španskoj kraljici biće među glavnim događajima na aukciji dragulja Sotbija u Ženevi sljedeće nedjelje.

Ova ukrasna kruna iz druge polovine 19. vijeka je bila poklon Mariji Vitoriji del Poko na njenom vjenčanju 1867. godine sa Amadeom Savojskim, kasnijim španskim kraljem i sadrži veliki broj dijamanata i prirodnih bisera, a početna cijena je milion do milion i po dolara, prenosi Rojters.

"To je pravi, prelijepi komad nakita i ima i istorijsku vrijednost, jer je pripadao dinastiji Savoja više od 150 godina", rekao je Benua Repelan, šef prodaje veličanstvenih dragulja u Sotbiju.

Na aukcijskoj prodaji zakazanoj za 11. maj nalaze se i drugi veliki dijamanti i drago kamenje, a među njima i safir iz tridesetih godina prošlog vijeka i dijamantski broš s najvećim kašmirskim safirom koji se ikada pojavio na aukciji, ovalni dragulj od 55,19 karata zajedno s kašmirskim safirom od 25,97 karata.

"Procjenjuje se da će dostići cijenu od dva do tri miliona dolara, a pripadao je nasljednici bogatstva Ginisove pivare", rekao je Olivie Vagner, direktor odjeljenja za nakit u Sotbiju.

Vagner je objasnio da su kašmirski safiri veoma traženi jer su otkriveni krajem 19. vijeka, a rudnici su eksploatisani samo tokom 20 godina i jedini način da se dođe do njih je kupovina na aukciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije