Život

Komplikovana Hitlerova loza: Da li je imao sina?

Komplikovana Hitlerova loza: Da li je imao sina?
Foto: Printscreen YouTube | Komplikovana Hitlerova loza: Da li je imao sina?

Već je poznato da se, pred samu smrt u bunkeru 1945. godine, Adolf Hitler tajno vjenčao za svoju dugogodišnju partnericu Evu Braun. Ali, par nikad nije imao djece i ubili su se odmah nakon vjenčanja 30. aprila 1945.

Iako je Hitlerov teror završio prije skoro 75 godina, još i danas se mnogi istoričari pitaju je li ipak imao potomke?

Kako su zaključili istoričari, nema dokaza da je ovaj zločinac ikad imao nasljednike iako je diktator znao reći da obožava djecu. Ali, nakon Drugog svjetskog rata počele su kružiti glasine da njegovo dijete ipak postoji. To je potkrijepio svojim izjavama i Firerov lični sobar Hajnz Linge, koji je navodno čuo Hitlera da govori kako misli da postoji mogućnost da je otac jednog djeteta, piše ATI. 

U to se sumnjalo sve dok se nije pojavio Žan-Mari Lore, Francuz koji je tvrdio da je upravo on njegov sin. Istovremeno, bliski Hitlerovi saradnici pričali su da Firer nikad nije imao djece jer je imao problema s intimnošću. Prema njegovom sekretaru Rudolfu Hesu, Hitler se nije namjeravao nikad ni vjenčati.

"Neće se vjenčati. Izbjegavao je uvijek ozbiljne veze sa ženama jer je znao da će se morati suočavati s opasnostima, te da će morati čak i umrijeti ako je to potrebno", pisao je Hes. Ali prema istoričaru Hajnkeu B. Gertemakeru u njegovoj biografiji "Eva Braun: Život s Hitlerom", piše da Hitler " izričito nije želio vlastitu djecu".

Navodno nije htio zasnovati porodicu jer je smatrao da bi izgubio obožavaoce i smatrao je da javne osobe prestaju biti idoli ako se sazna da su u braku. Ali, navodno je postojala jedna žena koja je s njim ipak začela. Otkrilo se to nakon što je Francuz Žan-Mari Lore, rođen 1918. godine, rekao kako dugo godina nije znao identitet svog oca. A onda mu je to majka priznala nedugo prije nego što će umrijeti 1948. godine.

Prema riječima Loreove majke Šarlot Eudoksi Alida Lobžoa, ona i Hitler imali su ljubavnu aferu kad je njoj bilo samo 16 godina, a on je bio tek njemački vojnik.

"Jednog sam dana sjedila s prijateljicama kad smo vidjele njemačkog vojnika na drugoj strani ulice. Odlučila sam mu prići", prisjetila se navodno Šarlo Lobžoa, koja je bila plesačica.

Tako je započeo odnos mlade žene s 28-godišnjakom, koji se 1917. godine odmarao od borbe protiv u regiji Pikardija na sjeveru Francuske. Kao što je Lobjoie ispričala svom sinu godinama kasnije, navodno je njihova veza neko vrijeme potrajala: "Kad bi tvoj otac bio u blizini, što je bilo vrlo rijetko, znao me voditi u šetnje po selu. Ali one bi obično završile loše. Kad bi bio nadahnut pejzažima, znao bi govoriti neke stvari koje doista nisam razumjela. Nije govorio francuski, nego samo njemački jezik, a činilo mi se kao da razgovara s imaginarnom publikom", navodno se prisjetila Lobjoie.

Žan-Mari Lore rodio se u martu 1918. godine ali u to vrijeme Hitler se već vratio u Njemačku. Kad je Loreu bilo 12 godina, majka ga je dala na usvajanje, a on je 1939. godine postao vojnik i borio se protiv Nijemaca u Drugom svjetskom ratu. Tek kad mu je majka bila na samrtnoj postelji, pozvala je sina da bi mu konačno otkrila porodičnu tajnu. Budući da ga je ta informacija šokirala, Loret je počeo istraživati svoje porijeklo. Nakon rata zaposlio se na željeznici, ali i zainteresovao istoričare za svoju priču i zamolio ih da mu pomognu. Utvrdilo se da mu se krvna grupa, pa čak i rukopis podudaraju s Hitlerovim, a i sličnost je bila doista velika. Godinama kasnije otkriveni su njemački vojni dokumenti koji su pokazali da su oficiri tokom Drugog svjetskog rata donosili Loreovoj majci koverte s novcem što je bio dokaz da je Hitler i dalje održavao kontakte s Lobjoie.

Nakon njezine smrti, u potkrovlju kuće Lore je pronašao i slike koje je slikao Hitler i koje je lično potpisao. Slične slike pronađene su kasnije u Hitlerovoj zbirci, a među njima bio je i portret žene koja je nevjerovatno sličila Loreovoj majci u mladim danima. Godine 1981. Lore je objavio autobiografiju pod nazivom "Ime tvog oca bilo je Hitler". Opisao je kako mu je bilo teško podnijeti činjenicu da mu je otac najveći zločinac u svjetskoj istoriji.

Lore je tvrdio da je Hitler znao za njega i da je čak pokušao uništiti sve dokaze koji bi ih doveli u vezu. Lore je umro 1985. godine u 67. godini života i nikad nije sreo svog oca. Ali, Hitlerova loza i danas živi. Pet preostalih potomaka su Peter Raubal i Heiner Hoheger koji trenutačno žive u Austriji, kao i Aleksander, Luis i Brajan Stjuart-Hjuston, koji su se nastanili na Long Ajlandu. Braća Stjuart-Hjuston direktno potiču od Hitlerovog polubrata, Aloiza mlađeg, i to po očevoj liniji. Aloiz se zaljubio u mladu ženu iz Dablina koju je ostavio čim im se rodio sin. Dječak je dobio ime Vilijam Patris Hitler. Nikad nije bio blizak s očevom porodicom ali je neko vrijeme čak proveo kod strica Adolfa Hitlera.

Diktator ga je kasnije nazvao "moj grozni sinovac", a Vilijam je završio u Americi gdje je ispričao priču o krvnom srodstvu s njemačkim vođom.

Nakon što ga nisu htjeli primiti u američku vojsku zbog prezimena, napisao je pismo predsjedniku Ruzeveltu koji mu je lično dopustio da postane marinac, ali tek nakon što je prošao provjeru FBI-a. Hitlerov sinovac borio se protiv svog omraženog rođaka u Drugom svjetskom ratu i kada je rat završio oženio se, promijenio ime i nastanio se u Americi. Umro je 1987., ostavivši za sobom trojicu sinova.

Braća Stjuart-Hjuston, Hitlerovi pra-sinovci, od tada su prihvatili američki način života i potpuno su odbacili svoje naslijeđe. Kao što je novinar Timoti Rajbek rekao: "Oni žive u apsolutnom strahu od toga da ih se otkrije i da im se život okrene naglavačke".

Iako Hitlerova druga dva potomka još uvijek žive u Austriji, slično su se pokušali distancirati od diktatorskog nasljeđa. Kao što je Peter Raubal rekao, "da, znam cijelu priču o Hitlerovom nasljeđu. Ali ne želim imati ništa s tim. Samo želim da me se pusti na miru."

Nije slučajno da niko od sinova Stjuart-Hjustona barem za sad, nema djece. Od trojice sinova dvojica se nikad nisu oženila niti imaju djecu, a niti to planiraju. Treći, Aleksander Stjuart-Hjuston ostavio je tu mogućnost otvorenom. Danas 70-godišnjak i najmlađi od njih, jednom je rekao: "Možda su moja dvojica braće sklopili prešutni pakt, ali ja to nisam nikad učinio."

Kad i ovih pet posljednjih Hitlerovih rođaka umre, njegova loza biće tek dio istorije.

(express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije