Život

Kraljica Elizabeta napunila 92 godine

Kraljica Elizabeta napunila 92 godine
Foto: N.N. | Kraljica Elizabeta napunila 92 godine: Od ratne princeze do dugovječne vladarice

Slaveći 92. rođendan Kraljica Elizabeta je najdugovječnija britanska vladarica i popularnija je nego ikada. Po anketi YouGova, pozitivno mišljenje o Elizabeti Drugoj ima 76 odsto Britanaca. Ona je i 329. najbogatija osoba u zemlji s imovinom vrijednom 360 miliona funti.

Kraljica Elizabeta rođena je u Londonu 21. aprila 1926. Školovala se u palati, zajedno s mlađom sestrom Margaret.

Kako prenosi Hina, nasljednicom prestolja postala je 1936. kada joj je otac Đuro VI. preuzeo tron. Kako bi je pripremili za buduću dužnost, počeli su je učiti ustavnu istoriju, umjetnost, muziku i jahanje. Formativne godine obilježio joj je Drugi svjetski rat. Prvi javni nastup imala je u oktobru 1940., kada joj je bilo četrnaest godina.

Godine 1947. udala se za poručnika Philipa Mountbattena, mornaričkog časnika s danskim, grčkim i njemačkim kraljevskim pedigreom. Mlada princeza Elizabeta, već majka princa Charlesa i princeze Anne, postaje kraljica sa 25 godina nakon iznenadne očeve smrti 1952. Kao kraljica rodila je još dvoje djece, prinčeve Andrewa i Edwarda.

Zadnje decenije 20. vijeka bilo joj je najteže nakon rata. Dvorac Windsor zamalo je izgorio, raspao se brak Charlesa i Diane, a 'narodna princeza' kasnije će i poginuti u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Zbog prvotnog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica, i monarhija uopšteno, bile su tada na najnepopularnijoj tački.

S obzirom na narušeno zdravlje 96-godišnjeg princa Philipa, sve je više događanja zadnjih godina morala odrađivati sama.

Kraljevski par je lani proslavio 70. godišnjicu braka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije