Život

Kreveti za bebe mogu biti potencijalno opasni po život

Kreveti za bebe mogu biti potencijalno opasni po život
Foto: N.N. | Kreveti za bebe mogu biti potencijalno opasni po život

Sve više današnjih roditelja želi da im kutak za bebu bude ukrašen baš kao u bajci. Ipak, eksperti upozoravaju koliko enterijer zapravo može da bude opasan za novorođenče.

Pedijatar Rut Barker poručuje svim roditeljima da su baldahini iznad dečijeg kreveca možda lijepi za slikanje za Instagram, ali mogu da izazovu rizik od gušenja.

Pedijatar je rekla kako je u svojoj praksi liječila djiete koje su roditelji željeli da zaštite mrežom od komaraca, a dijete je uspjelo da se dočepa te mreže i obmota je oko vrata.

"Srećom, majka je na vrijeme stigla u sobu i spasila je dijete od davljenja", rekla je doktorka.

Ista stvar može da se dogodi sa baldahinom- može da se otkači i padne na bebu dok spava, ili ako je dijete veće i rukicama se dočepa tkanine, vrlo lako može da završi upleteno oko vrata.

Jako je važno da sve velike predmete iz kuće udaljite dovoljno daleko od kreveca kako ne bi mogli da padnu na novorođenče. Ukoliko vam krevetac stoji uza zid, sklonite sve teške slike koje vise na zidu i krevetac odaljite minimum 20 cm od električnih utičnica u zidu.

Unutrašnjost kreveca je najbolje da bude potpuno prazna, bez plišanih igračaka, jastuka i ukrasa, jer beba u prvih dvije godine života ni ne koristi jastuk za spavanje. Kada dijete poraste izbjegavajte kačenje bilo kakvih predmeta na krevetac, izbjegavajte mekane ogradice oko kreveca i ne stavljajte prekrivače na stranice od kreveca jer dijete lako može da povuče tkaninu unutar kreveca.

Budite svjesni da vašu bebu nije briga za estetiku niti enterijer zato je bolje da se okrenete sigurnosti, a ne bajkovitom enterijeru.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije