Život

Majka sinu daje bubreg za novi život

Majka sinu daje bubreg za novi život
Foto: N.N. | Majka sinu daje bubreg za novi život

GRADIŠKA - Život nije štedio Miću Šuljka (44) iz Gradiške koji se od ranog djetinjstva bori sa bolešću, niti njegovu majku Milicu koja je spremna da sinu donira bubreg i podari mu novi život, a na putu do pobjede prijeko im je potrebna pomoć humanista jer novca za transplantaciju nemaju.

Šuljak je rođen kao nedonošče, a kada je imao četiri godine ljekari su mu dijagnostikovali policistične bubrege. Ovaj Gradiščanin danas živi bez oba bubrega, a za operaciju u Zagrebu potrebno mu je 80.000 maraka.

Kako je njegova majka Milica Šuljak kazala za "Glas Srpske", bolest je naslijedio od oca.

"Bolest smo držali pod kontrolom odlazeći na redovne ljekarske preglede. Sve je bilo u redu dok prije 15 godina u Staroj Gradišci nije imao saobraćajnu nesreću. Tada je povrijedio bubrege, a ljekari su morali da izvade jedan bubreg i slezenu. Poslije se poprilično dobro oporavio",  ispričala je Milica.

Međutim, skoro četiri godine nakon nesreće Mićino zdravstveno stanje se zakomplikovalo. Završio je u bolnici, ciste na bubregu su se povećale pa su ljekari morali da ga izvade. Od tada je dijaliza postala njegova svakodnevica. Kako kaže njegova majka, dobro ih podnosi, ali je psihički opterećen.

"Teško mu pada to iščekivanje",  kaže ona.

Kako bi ublažila sinove muke, Milica je odlučila da mu donira bubreg. Međutim, pojavile su se nove prepreke jer novac za transplantaciju, koja će biti obavljena u Zagrebu, ova porodica ne može sama da obezbijedi.

"On je ranije u Banjaluci bio pripremljen za transplantaciju, ali mu se stanje iskoplikovalo, tako da je za dlaku ostao živ. Nakon toga transplantacija je opet bila predložena 3. marta prošle godine, ali je krenula korona, tako da opet nismo uspjeli",  ističe Milica.

Iako je situacija teška, Mićo kaže da se trudi da razmišlja pozitivno.

"Na dijalizu idem tri puta sedmično po četiri sata. Nakon toga dođem kući umoran. Transplantacija će biti obavljena u Zagrebu, ali prije toga ćemo ići 12. avgusta na još neke preglede, pa se nadam da će nam tada saopštiti sve potrebne informacije i tačan datum operacije", kazao je Šuljak za "Glas".

Kako bi skupili potreban novac za operaciju Miće Šuljka, u pomoć je priskočila Gradska organizacija Crvenog krsta Gradiška pokrenuvši humanitarnu akciju za svog sugrađanina.

Koordinator za humanitarnu djelatnost Gradske organizacije Crvenog krsta Gradiška Mirjana Potajac naglasila je da porodica Šuljak živi u lošim uslovima.

"Mićo je nezaposlen, dijete je poginulog borca, a majka mu je penzioner. Do sada je prikupljeno oko 30.000 KM za njegovo liječenje. Ovim putem apelujem na sve građane širom Srpske i van nje, ako mogu, da pomognu našem sugrađaninu", kazala je Potajčeva.

Žiro račun

Svi humani ljudi koji žele da pomognu Mići Šuljku mogu to uraditi do kraja jula pozivom na broj 1412 putem koga doniraju jednu KM, a novac se može uplatiti i na žiro račun broj 551-033-00014180-56 u Unikredit banci Gradiška.

Za uplatu iz inostranstva EUR/BA: 39567321541658516, Sberbank DD, Swift code: SABRBA2B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije