Život

Malim eksperimentima djeci pomozite da razvijaju znanje

Malim eksperimentima djeci pomozite da razvijaju znanje
Foto: Ilustracija | Malim eksperimentima djeci pomozite da razvijaju znanje

Svijet nauke ne mora biti bauk. A predrasuda o "dosadnim naučnicima" i učenju najbolje se može razbiti na praktičan način. Probudite u vašem djetetu malog istraživača jer prvi uslov koji je za to potreban posjeduje svako dijete - beskrajnu radoznalost, koja je i slavne naučnike zaslužne za prelomna otkrića podstakla da do njih dođu.

Jednostavnim, a naučno utemeljenim eksperimentima djetetu možete na zanimljiv način pokazati koliko je nauka prisutna u svakodnevnom životu.

Jednostavni eksperimenti u tekstu su namijenjeni djeci do šest godina, u skladu s jednostavnosti spoznaje koja iz njih proizlazi, međutim potrebno je da sve eksperimente radite zajedno s djecom radi bezbjednosti.

Slonovska pasta

Potrebno: plastična boca, prehrambena boja, hidrogen peroksid, pola paketića suvog kvasca, nekoliko kapi deterdženta za pranje suđa, tri kašičice mlake vode, dublja tepsija za pečenje kolača

Postupak: U šoljici dobro pomiješajte vodu i kvasac. U praznu bocu koju ste postavili u tepsiju ulijte malo hidrogen peroksida, nekoliko kapi prehrambene boje i deterdžent za suđe. Promiješajte sve sastojke lagano tresući bocu. Dodajte smjesu kvasca i vode.

Rezultat: Ubrzo će iz boce početi izlaziti nevjerovatna količina pjene, dovoljno da njome opere zube i jedan slon!

Objašnjenje: Kvasac je djelovao kao katalizator za razgradnju hidrogen peroksida u kiseonik i vodu. Kiseonik je pritom ostao zarobljen u sapunici, a kao rezultat pojavila se velika količina pjene.

Čarobna kašika

Potrebno: so, biber, plastična kašika, tanjir, vuneni šal

Postupak: Stavite malo soli i bibera na tanjir. Dobro protrljajte kašiku o vuneni šal te je postavite iznad tanjira.

Rezultat: Kašika će postati "čarobna" jer će privući so i biber na sebe. Pritom posmatrajte šta je prvo poletjelo na kašiku. Biber, naravno, jer je lakši.

Objašnjenje: Trljanjem kašike o šal stvorio se statički elektricitet i kašiku pretvorio u magnet.

Jaje u boci

Potrebno: oljušteno tvrdo kuvano jaje, boca s grlićem užim od jajeta, komadić papira, šibica ili tanka svijeća.

Postupak: Za ovaj eksperiment najprikladnija je stolna boca sa širokim grlićem, poput onih za posluživanje vina, odnosno s grlićem u koje jaje može ući, ali ne može upasti u bocu. Uzmite zgužvani komadić papira te ga ubacite u bocu. Vrlo pažljivo zapalite papir dugom tankom svijećom ili u bocu ubacite upaljenu šibicu. Odmah zatim postavite jaje na grlić.

Rezultat: Iako inače jaje ne može proći kroz grlić boce jer je većeg promjera, sada će ga boca usisati uz neobično grgljanje.

Objašnjenje: u boci je pritisak vazduha gotovo isti kao i vani, ali kad papir krene da gori, pritisak se u boci povisi. Kad prestane gorjeti, vazduh se naglo hladi, a pritisak pada te se stvori djelimičan vakuum. Vanjski vazduh pritom vrši pritisak na jaje te ga gurne u bocu.

Suvi papir u čaši vode

Potrebno: umivaonik, čaša, papirnati ubrus, voda

Postupak: Uzmite papirnati ubrus, dobro ga zgužvajte i stavite u čašu. Napunite umivaonik vodom i vrlo pažljivo okrenite čašu u kojoj je ubrus te je stavite u napunjeni umivaonik.

Rezultat: Iako biste rekli da će se ubrus smočiti, voda nije ušla u čašu te je ubrus ostao  suv.

Objašnjenje: Čaša je puna vazduha koji ne dopušta vodi da uđe. S druge strane, vazduh ne može izaći iz čaše jer je lakši do vode te je ubrus ostao suv.

Kao da nema boce

Potrebno: jedna boca i jedna svijeća

Postupak: stanite na 20 cm udaljenosti od boce, a upaljenu svijeću postavite na istoj udaljenosti, odnosno dvadesetak cm iza boce. Puhnite.

Rezultat: Svijeća će se ugasiti iako ju je boca zaklanjala.

Objašnjenje: Vazduh koji ste ispuhnuli pred bocom se podijelio u dvije struje koje su se zbog okruglog oblika boce težile spojiti odmah iza nje, što se i dogodilo i - ugasilo svijeću.

Golo jaje

Potrebno: nekuvano jaje, tegla, alkoholnio sirće

Postupak: Nekuvano jaje stavite u teglu i prelijte ga alkoholnim sirćetom da čitavo jaje pliva u njemu. Ostavite da odstoji tako nekoliko dana, po potrebi dolijevajući još octa da bi jaje ostalo potpuno prekriveno.

Rezultat: Jaje će već nakon 48 sati postati mekano, bez ljuske.

Objašnjenje: Ljuska jajeta najvećim je dijelom načinjena od kalcijumovog karbonata koji je čini čvrstom. Sirće je u stvari kiselina, a kad dođe do kombinacije nje i kalcijumovog karbonata, događa se hemijska reakcija u kojoj se oslobađa ugljikov dioksid, što je vidljivo u obliku mjehurića koji okružuju jaje. Jaje postaje mekano jer je sav ugljik kroz mjehuriće napustio jaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije