Život

Mame zaslužuju medalju: Porođaj teži od maratona

Mame zaslužuju medalju: Porođaj teži od maratona
Mame zaslužuju medalju: Porođaj teži od maratona

Mame, ako razmišljate početi se baviti trčanjem, znanstvenici tvrde da žene koje su rodile, bez problema mogle bi istrčati maraton.

Novo istraživanje Sveučilišta u Mičiganu otkrilo je da su trudovi i porođaj najtraumatičnija iskustva kroz koje tijelo može prolaziti, a sam porođaj za žensko tijelo je naporniji nego višesatno trčanje!

Naučnici su analizirali snimke magnetske rezonance povreda nastalih tiokom poroda i povreda u sportu, a otkrili su da su posljedice porođaja slične povredama nastalima tiokom bavljenja profesionalnim sportom.

 "Kad bi se profesionalna sportašica povrijedila na terenu kao žena na porodu, liječnici bi je odmah prikljjučili na magnetsku rezonancu. A liječnici sada govore majkama: 'Prošlo je šest sedmica od poroda, bićete dobro, više nam ne morate dolaziti'. Ali, nisu sve žene dobro nakon tih šest sedmica, niti su sposobne vratiti se na posao i to je sasvim normalno, nisu lude zbog toga", rekla je Džanis Miler, profesorica na U-M školi sestrinstva.

Prema rezultatima istraživanja, 25 posto porodilja imalo je frakture slične stres frakturama sportaša, 41 posto doživjelo je pucanje zdjeličnih mišića, a 15 posto dobilo je povrede zdjelice koje nikad nisu ni zarasle. Iako većina liječnika kaže da oporavak nakon vaginalnog porođaja traje šest sedmica, kod nekih žena može potrajati i do osam mjeseci ili duže.

"Ne govorimo da bi sve žene nakon poroda trebale ići na magnetsku rezonancu. No ako žena osjeća da se sporije oporavlja, da ima neobične simptome ili se ne osjeća ugodno i ne može više raditi Kegelove vježbe, morala bi se obratiti specijalistu", kaže Miler te dodaje da povrede zdjelice mogu dovesti do problema s mokraćnim sustavom i drugih problema.

Mame, rezultate ovog istraživanja podijelite s partnerom ili prijateljima kad vas upitaju: "Boli li porod stvarno tako jako?", a možete zatražiti i medalju, jer je sada naučno dokazano da je zaslužujete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije