Život

Medicinske sestre u kućnim posjetama liječe, ali i saslušaju pacijente

Medicinske sestre u kućnim posjetama liječe, ali i saslušaju pacijente
Foto: Ilustracija | Medicinske sestre u kućnim posjetama liječe, ali i saslušaju pacijente

DOBOJ - Kada im se na vratima njihovog doma pojavi medicinska sestra, pacijenti ne žele samo da im ona izda terapiju ili uputi riječ ohrabrenja, nego i da im pomogne u rješavanju životnih problema, pričaju sagovornice "Nezavisnih".

"Susrećemo se s raznim situacijama, od pacijenata koji su potpuno socijalno ugroženi, do pacijenata koji su konfliktni, teški za saradnju. Mi nemamo hitne kućne posjete, nego su to kod nas planirane kućne posjete. Pacijenti zovu, zakažu se i organizujemo rad na osnovu toga", kaže Darija Tadić, glavna medicinska sestra iz Doboja.

Dobojski Dom zdravlja se uključio u projekat "Jačanje sestrinstva u BiH", koji sprovode Ženevska univerzitetska bolnica i Fondacija "Fami" uz podršku Vlade Švajcarske.

"Medicinske sestre odlaskom na teren mogu da obavijeste sve druge aktere u zajednici koji mogu da pruže svoj dio pomoći kako bi se direktno pomoglo najugroženijim, najranjivijim kategorijama stanovništva. Dakle, ide se na teren, povezuje se sa drugim, nezdravstvenim ustanovama, institucijama, pojedincima, organizacijama koje mogu da daju svoj doprinos u njezi bolesnika", kazao je Dejan Sredić, direktor Fondacije "Fami".

Tadićeva kaže da je ovaj projekat malo proširio vidike i uvodi u novu sferu.

"Ako imamo socijalno ugroženog pacijenta, kome da se obratimo, kako da radimo dalje. To je poenta ovog projekta", navela je Tadićeva.

Zbog skraćenog broja dana bolničkog liječenja sve više teret rada sa najtežim pacijentima pada na leđa medicinskih sestara, pa tako po jedna iz 23 tima porodične medicine Doma zdravlja obavlja kućne posjete.

Tretman hroničnih rana i pacijenata koji se nalaze u terminalnom stadijumu bolesti, zatim pacijenata kojima su amputirani ekstremiteti, koji imaju dekubitalne rane ili ulkuse koji su posljedica dugogodišnjeg dijabetesa su samo neki od poslova sestara, navodi dr Nada Janjetović, šef Službe porodične medicine Doma zdravlja.

"Znači, to su uglavnom pacijenti koji imaju komplikacije hroničnih nezaraznih bolesti. Mi ćemo primijeniti u tretmanu takvih pacijenata iskustva iz drugih projekata. Nastojaćemo da naše sestre ne obilaze takve pacijente svakodnevno, znači koristimo određena sredstva, koristimo flastere koji se mogu koristiti na drugi, treći dan, prema procjeni, zavisno od stanja rane", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije