Život

Milena Spaić pravi prirodne sapune, tinkture, balzame i aromapreparate

Milena Spaić pravi prirodne sapune, tinkture, balzame i aromapreparate
Foto: N.N. | Milena Spaić pravi prirodne sapune, tinkture, balzame i aromapreparate

Trebinjka Milena Spaić već godinama iz hercegovačkog ljekovitog bilja koristi ne samo ljekovitost, već miris i ljepotu, praveći različite kozmetičke preparate, najprije iz hobija, a u posljednje vrijeme i u komercijalne svrhe.

U tome su joj pomogli Udruženje žena "Vasila", čija je članica, kao i "Hercegovačka kuća", koja je njene proizvode najprije poslala na analizu, a onda ih počela i plasirati na tržište.

Milena kaže da je najprije počela proizvoditi neke preparate za svoje potrebe i to u svojoj kuhinji, da bi danas imala široku paletu od stotinak proizvoda, krema, seruma, losiona, deostikova, mlijeka, balzama.

"Najprije sam počela praviti sapune i balzame, odnosno meleme, za potrebe svoje porodice, više iz radoznalosti, ali svakako i iz želje da pomognem kod problema s kožom. Kada sam vidjela da pomažu, poklanjala sam onima koji su mi se obratili", kaže Milena.

Budući da je po profesiji inženjer hemijske tehnologije, svojim se preparatima posvetila vrlo ozbiljno, istažujući zašto se dešavaju izvjesne promjene na koži i došla do zaključka da kozmetička industrija više pažnje poklanja prodaji, a sve manje kvalitetu. Ispitivanjem je došla i do podatka da industrijske toaletne sapune više od polovine čine deterdženti.

Svjesna da je sapun, kao so masnih kiselina, korišten i pravljen odvajkada, napravila je svoj i to od biljnih ulja i sode, a u procesu saponifikacije nema deterdženata, što je veoma bitno.

"Ekstrakciju ljekovitih svojstava iz biljaka i danas radim u svojoj kuhinji, a inače i čitav poces se odvija tu, gdje je moja minilaboratorija. Imam i svoju organsku baštu, gdje sadim jedan broj potrebnih biljaka, tako da je sve stoodstotno prirodno i ručno pravljeno", kaže Milena, dodajući da najradije pravi biljne tinkture, jer zna da su one dobra zamjena za biljne čajeve koje mnoga djeca, pa ni njenih četvoro, baš i ne vole.

Nakon sapuna, balzama i tinktura, počela je da pravi i drugu prirodinu aromakozmetiku, svjesna da, kako kaže, nema ljepšeg mirisa do mirisa Hercegovine, niti više ljekovitosti od ovdašnjeg ljekovitog bilja.

Kaže da su se proizvodi redali spontano, mirisni, ljekoviti, s vitaminom E, i svako ko je probao njene kreme, ima samo riječi hvale jer je uspjela napraviti spoj ljekovitog bilja koje bere sama na obroncima hercegovačkih planina i proizvede u svome vrtu s hladno cijeđenim uljima origana, jojobe, avokada i slično, koje mora kupovati.

"Spajajući sva ta ulja s hidrolatima, koje isto tako sama proizvedem, dodavajući im eterična ulja, dobijamo proizvode koji spoje prirodu i modernu kozmetiku, tako da ne koristim konzervanse", kaže Milena.

Danas gotovo da nema ljekovite biljke iz Hercegovine koja se ne može naći u njenim preparatima, pa joj veliku radost pričinjava i sakupljanje toga bilja po hercegovačkim planinama, gdje je upoznala jedan novi svijet.

Milena proizvode pravi u svojoj kuhinji, pa bi joj za razvijanje posla trebala radionica, kako bi napravila pravi mali biznis, ali, budući da je i do sada sve radila polako i strpljivo, nada se da će i ovu želju ostvariti...

Želja da napravi parfem

Milenina velika želja je da u budućnosti napravi svoj prirodni parfem.

"On bi bio kombinacija eteričnih ulja, ali tako ukomponovan da bi se mogao nazvati ženskim, odnosno muškim parfemom", dodaje na kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije