Život

Mirko Ličina iz Novog Grada u teškim uslovima dočekao zimu

Mirko Ličina iz Novog Grada u teškim uslovima dočekao zimu
Foto: Ustupljena fotografija | Mirko Ličina iz Novog Grada u teškim uslovima dočekao zimu

​BANJALUKA - Mirko Ličina (62) iz sela Donji Matavazi, kod Novog Grada, u teškim uslovima dočekao je zimu, a trenutno preživljava u trošnoj kući, koja samo što se nije srušila, i to od milostinje komšija koje mu pomažu.

Ovaj demobilisani borac ima brojne zdravstvene probleme, a za liječenje i operaciju koja mu je potrebna nema novca.

Zoran Babić, komšija, koji je pokrenuo humanitarnu akciju kako bi se pomoglo Mirku Ličini, priča za "Nezavisne novine" da on već sedam punih godina živi bez električne energije.

"Ovo je čovjek koji je stvarao Republiku Srpsku i nesebično se davao u proteklom, nesrećnom ratu, a danas je zaboravljen od svih. Mirko Ličina živi u uslovima koji su nedostojni čovjeka", kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, kuća u kojoj živi Mirko veoma je trošna i u očajnom je stanju.

"Otkako se vratio iz Srbije prije sedam godina u svoju rodnu kuću, živi bez struje, a preživljava od tuđe milostinje i toga šta mu komšije daju. Stolarija je gotovo nikakva, pitanje je samo kada će se i krovna konstrukcija srušiti, a dio zida se već urušio. Ista stvar je i sa pokućstvom koje ima u oronuloj kući. To je svega nekoliko starih lonaca, tanjira i pribor za jelo, što je dobio od mještana. Vodu ima ispred kuće, ali u ljetnim mjesecima bunar presuši, pa i sa tim ljeti ima problem. Takođe, ljeti vodi borbu sa zmijama, pali krpe oko kuće da ih rastjera", objašnjava Babić.

Veliki problem predstavlja, kako je istakao Babić, to što je Mirku ozbiljno narušeno zdravlje.

"Kada je radio u Srbiji, doživio je moždani udar i jedno vrijeme je čak bio u komi. Ima visok šećer, masnoću, a nema novca da se liječi. Po mom mišljenju, Mirko je medicinski fenomen, nikakve terapije nema da se liječi i od čega da živi. Nekoliko mjeseci zbog bruha otežano se kreće i trpi bolove, jer nema novac za operaciju. Po ljekarskim nalazima, on bi trebalo da uzima određenu terapiju za regulaciju krvnog pritiska, masnoće i šećera u krvi, ali zbog loše materijalne situacije nije u mogućnosti to sebi da priušti", naveo je Babić.

Dodaje da je Mirko ranije i radio u selu na nadnicu kako bi sebi zaradio za život, ali otkako ima probleme sa bruhom, ne može ni da radi.

"Njemu bi najbitnije bilo da mu se nekako plati ta operacija da se izliječi. Ono što je dodatni problem jeste da se on nema gdje vratiti poslije operacije i ako se izliječi, jer kuća samo što se nije srušila. Možda bi rješenje bilo nabavka i postavljanje nekog stambenog kontejnera. Do Mirka se trenutno ne može uopšte doći autom, jer je sve zaraslo, a nema puta, jedino je moguće doći pješke", naglasio je Babić.

Mirko je inače prije prošlog rata u Bosni i Hercegovini radio u Zagrebu na željeznici, gdje je dobio i priznanje za najboljeg radnika.

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu Mirku Ličini iz Donjih Matavaza, kod Novog Grada, mogu da se jave Zoranu Babiću na broj mobilnog telefona 066/489-357.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije