Život

Mračno porijeklo izazova s crno-bijelim fotografijama

Mračno porijeklo izazova s crno-bijelim fotografijama
Foto: Pixabay/Ilustracija | Mračno porijeklo izazova s crno-bijelim fotografijama
N.N.

Crno-bijele fotografije žena su preplavile Instagram - možda ste i vi ili vaše drugarice "prihvatile izazov" i objavile svoju fotku u znak ženske solidarnosti. Međutim, iako se mislilo da je ovo ideja izazova, zapravo je istina daleko mračnija.

Međutim, ubrzo se otkrilo pravo porijeklo ove viralne ideje. Korisnik Instagrama @beelzeboobz otkrio je da je izazov nastao u Turskoj kako bi se podigla svijest o ubistvima žena, koja su u ovoj zemlji u porastu.

"Turci se svaki dan probude i vide crno-bijelu fotografiju žene koja je ubijena na svojim Instagram fidovima, u novinama, na TV ekranima", piše u postu.

"Crno-bijeli izazov počeo je kao način da žene podignu svoj glas. Da se ​​solidarišu sa ženama koje smo izgubili. Da bi pokazale da bi jednog dana, to mogla biti njihova slika koja je objavljena u novinama u crno-bijelom filter", naglasio je ovaj mladić.

Nasilje nad ženama i takozvana ubistva iz časti su duboko ukorijenjeni i gorući problem u Turskoj. Prema istraživanju iz 2009. godine, 42% turskih žena starosti od 15 do 60 godina pretrpjelo je fizičko ili seksualno nasilje od strane svojih muža ili partnera. Svake godine problem se pogoršava: u 2019. godini ubijene su čak 474 žene, uglavnom od strane partnera i rođaka, što je najviša stopa u deceniji. Očekuje se da će cifre za 2020. godinu, na koje će uticati i pandemija virusa korona, biti još veće.

Nedavno su žene Turske izašle na ulice zbog ubistva Pinar Gultekin (27), studentkinje. Njeno tijelo otkriveno je u šumi u egejskoj provinciji Mugla u utorak. Prema turskim medijima, njen bivši partner Cemal Metin Avci ju je pretukao i zadavio, a zatim njeno tijelo zapalio u kanti za smeće i prekrio ga betonom.

(Nova.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije