Život

Na takmičenju iz matematike zadatak sa primjerom iz rijalitija

Na takmičenju iz matematike zadatak sa primjerom iz rijalitija
Foto: Ilustracija | Na takmičenju iz matematike zadatak sa primjerom iz rijalitija

Učesnici Republičkog takmičenja iz matematike učenika medicinskih škola u Srbiji dobili su zadatak sa primjerom u kome se pominje rijaliti "Farma".

"Osoba A je pobedila osobu B u duelu znanja i na taj način je u popularnom rijalitiju "Farma" udvostručila glasove. Nakon toga je objavljeno da je osoba A osvojila 75 odsto, a osoba B 25 odsto glasova", tekst je zadatka koji je 115 đaka iz Srbije nedavno dobilo na takmičenju održanom u Medicinskoj školi u Leskovcu.

Takmičenje je organizovala Zajednica medicinskih škola, a predsjednica Biljana Bojanić za "Blic" ističe da članovi udruženja i nastavnici matematike nisu imali uvid u ovaj test do početka testiranja.

- Ovo je 12. takmičenje koje sastavlja komisija Farmaceutskog i Fakulteta organizacionih nauka, dok smo mi odgovorni za organizaciju. Žao mi je što je pojavljivanje "Farme" u zadatku bacilo senku na jedan lep događaj, koji je prošao u najboljem redu i na uspeh koje su đaci imali. Njima je ovo takmičenje važno jer oni koji dobro prođu imaju olakšice za upis farmaceutskih fakulteta - kaže Biljana Bojanić i ističe da ne želi da komentariše da li je ovaj primjer adekvatan.

Zgodan primjer za zadatak sa procentima

Jedan od autora zadatka Vladimir Baltić za dnevni list "Danas" kaže da ne vidi ništa sporno u pominjanju "Farme", kao i da je ovaj rijaliti program bio zgodan primjer za zadatak sa procentima. Takođe, on ističe da ga više brine što je mali broj učenika tačno riješio zadatak.

– Na normalnim takmičenjima nema promene procenata glasanja, dok na ovakvom takmičenju toga ima – obrazložio je on zašto se "Farma" našla u takmičarskom zadatku.

Međutim, matematičari objašnjavaju da je zadatak mogao da glasi i drugačije, odnosno da se izbjegne pominjanje "Farme".

(blic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije