Život

Nagrada Grada Njujorka Hramu Svetog Save na Menhetnu

Nagrada Grada Njujorka Hramu Svetog Save na Menhetnu
Foto: 6sqft.com | Nagrada Grada Njujorka Hramu Svetog Save na Menhetnu

BEOGRAD - Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka dodijelio je srpskoj svetinji na Menhetnu - Sabornoj crkvi Svetog Save, nagradu "Luis G. Mozes" koja predstavlja neku vrstu Oskara u zaštiti spomenika.

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka tu nagradu dodijeljuje duže od tri decenije, svake godine za desetak projekata koji su pokazali izvrsnost u restauraciji, očuvanju ili adaptaciji istorijskih zgrada, izgleda ulica i pejsaža koji čuvaju poslovne, trgovačkee, stambene, institucionalne, verske i javne zgrade.

Obnova crkve Svetog Save u Njujorku, izgorjele u velikom požaru na Uskrs 2016. godine, traje i dalje, a prva faza je završena je prošle jeseni, kada je ta srpska svetinja stavljena pod krov - odnosno obnovljena spolja.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Save bila je jedna od 12 odlikovanih za 2020, a nagrada je 6. maja uručena episkopu istočno-američkom Srpske pravoslavne crkve Irineju.

Predsjednica njujorškog Zavoda za zaštitu spomenika Peg Brin izjavila je tom prilikom da je "Katedrala Svetog Save nagrađena za prvu fazu projekta - zatvaranje i stabilizacija", navodi se u pismu parohijanima koje je dobio Tanjug.

Po njenim riječima, "Zavod ima dugu istoriju saradnje s Katedralom (Sabornom crkvom) Svetog Save i radujemo se njenoj potpunoj obnovi."

Crkva na Menhtenu, sazidana u gotskom stilu pre skoro 170 godina, od 1943. je u vlasništvu SPC, koja ju je otkupila od Episkopalne njujorške crkve, i od istorijskog značaja je ne samo za srpski narod i srpsku zajednicu već i za grad i državu Njujork.

U toj crkvi je1943. održan poslednji oproštaj od velikog američkog naučnika srpskog porijekla Nikole Tesle, na kome se od njega oprostio i njegov prijatelj, veliki hrvatski i jugoslovenski violinista Zlatko Balovocih, koji je svirao poznatu srpsku pjesmu "Tamo daleko".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije