Život

Nakon 21 godinu pronašla svoje sinove?

Nakon 21 godinu pronašla svoje sinove?
Nakon 21 godinu pronašla svoje sinove?

Dragica Plauc (52) je 21 godinu provela tražeći blizance koje je rodila 1993. u Tuzli. Pošto su blizanci rođeni zdravi a u dokumentaciji pisalo da je bolnicu napustila sa njima, Dragica je bila sigurna da su djeca prodata. Upornost se izgleda isplatila i Dragica je došla do dva mladića stara 21 godinu za koje smatra da su njeni sinovi.

- Rodila sam dva živa i zdrava sina. S obzirom na to da su bili blizanci, ljekari su rekli da moraju da ostanu dva-tri sata u inkubatoru. Od tada im se gubi svaki trag. Sve ove godine tragala sam za svojom djecom i saznala sam da su živi i prodati nekome u Ameriku. Molim sve da mi pomognu da pronađem svoju djecu - rekla je ranije za 24sata.hr ova očajna majka a prenosi Blic.

 U Urgentnom kliničkom centru u Tuzli tvrdili su da su blizanci umrli, ali ona je bila uvjerena da su ukradeni. Obratila se mnogim ustanovama, ali su jo rekli da je slučaj zastario. Zato je odlučila da iznese svoj slučaj i Međunarodnom sudu za ljudska prava.

Djeca su rođena 5. avgusta 1993. godine na Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Tuzla.

- Bebe su pri porođaju bile toliko glasne i plakale su, a doktor Boro Kuprešak mi ih je stavio na prsa. Nekoliko minuta kasnije, odnijeli su ih na kupanje i oblačenje. Vratili su ih nakon nekoliko minuta obučene pa sam ih podojila. S obzirom na to da je bio rat, sve porodilje su nakon porođaja s djecom puštali kući - kaže Dragica.

Istog dana rečeno joj je da sa djecom može da ode kući, a kada se spremila i htjela da preuzme svoju djecu, rekli su joj da moraju da ostanu u inkubatoru još dva sata, ali da su inače dobro.

Tog dana je zvala nekoliko puta, ali doktor je uvijek bio zauzet, pa su joj rekli da pozove sutra. Ni sutradan nije dobila doktora.

- Medicinska sestra mi je oko 18 sati toga dana hladno preko telefona rekla da su moja djeca umrla i spustila slušalicu - kaže ona.

Pošto su mislili da je u pitanju greška, otišli su u bolnicu, ali nisu uspjeli da vide djecu jer su ih pripadnici armije BiH držali izvan bolnice. Ni narednog dana nisu uspjeli da uđu u bolnicu, a poznanik koji radi na patologiji reko im je da tamo nema mrtvih beba. Vrata svih ustanova bila su im zatvorena.

Prije tri godine Dragica i njen muž vratili su se iz inostranstva u Tuzlu, gdje su otišli da izvade izvod iz matične knjige rođenih za svoje sinove.

- Bez ikakvih problema izdali su izvode iz knjige rođenih za dječake s imenima Dragan i Zoran, koje im mi nismo dali. U rodnom listu upisano je i pogrešno prezime Planc, kao i vrijeme rođenja mojih sinova. Jedan od zaposlenih u kancelariji bezobzirno je upitao zašto sam došla da tražim djecu 20 godina nakon što sam ih ostavila. Pala sam u nesvjest. Svoju djecu nikad nisam ostavila niti ću ih ostaviti - rekla je majka, koja ima i tri ćerke - Tanju (36), Danielu (32) i Maju (13).

Roditelji su otišli i na groblje Borić, gdje im je rečeno da su blizanci sahranjeni, ali tamo u evidenciji nije pisalo ništa o tome. Njihova smrt nije zabilježena ni u katoličkoj crkvi.

- Dobila sam prepis svog otpusnog pisma iz bolnice. U njemu piše da sam sa živom djecom otišla iz bolnice 6. avgusta. No izašla sam dan ranije - priča ona.

Dragica Plauc prijavila je nestanak svoje djece Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) navodeći kako sumnja da su nepoznate osobe iz Kliničkog centra Tuzla i nadležne opštinske službe odgovorne za nestanak njene djece. Ona se zavjetovala da će sve dok ne sazna šta se desilo sa njenom djecom, svakog 5. avgusta, na dan njihovog rođenja, da napiše čestitku sledeće sadržine.

"Sinovi moji dragi, Dragane i Zorane, još jedan rođendan vaš dođe, a da nismo zajedno. Ali majka vaša vam želi svu sreću ovog svijeta i poručuje - naći ću vas koliko god da ovi kriminalci pokušavaju sakriti istinu gdje ste i kome vas dadoše. Majka je uvek najjača."

Prošle nedelje Dragica je dobila novu informaciju iz Komemorativnog centra u Tuzli.

- U knjizi evidencije umrlih za 1993. godinu, pod rednim brojem 1412 i 1413 vode se novorođenčad od majke Plauc Dragice: novorođenčad od majke Plauc Dragice su umrla dana 05. 08. 1993. godine u 20 sati i 30 minuta; novorođenčad od majke Plauc Dragice su ukopana 10. 08. 1993. godine na dečjem groblju Trnovac u Tuzli na osnovi dozvola za pokop broj: 1255 / 93 i 1256 / 93. - navodi se u izveštaju.

Ali ona je i dalje bila ubeđena da su njeni sinovi živi. Ovih dana na njenim vratima u Diseldorfu pojavila su se dva mladića. Ona je sigurna da su oni njeni sinovi. Rezultati DNK analize pokazaće da li je ova uporna žena konačno pronašla svoju davno izgubljenu djecu. 

Zvanični odgovor Urgentnog kliničkog centra Tuzla

U UKC Tuzla postoji medicinska dokumentacija za pacijenticu Planc Dragicu, koja je 5. avgusta 1993. godine u 2.30 sati primljena na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo radi porođaja. Prema dokumentaciji, nakon prijema pacijentikinja je pregledana te je u istoriju bolesti upisan nalaz pregleda. Pacijentkinja Dragica Planc porodila se u 3.20 sati 5. avgusta 1993. prirodnim putem i rodila je dvoje muške nedonesene djece. Kako je prema dokumentaciji vidljivo, porođaj je bio u 34. nedjelji i zabilježeno je da je riječ o prijevremenom porođaju. Na rođenju, prvo djete muškog pola, težilo je dva kilograma i imalo je dužinu 49 centimetara. Iako su parametri o stanju deteta dobri (apgar score), zabilježena je perinatalna asfiksija, kao i da se radi o nezrelom novorođenčetu, koje je zato smješteno u inkubator. Kako prema dokumentaciji piše, dijete je umrlo u 20.30 sati istog dana.

Drugo dijete, takođe muškog pola, rođeno u 3.30 sati, s porođajnom težinom 1.900 grama i dužinom 48 centimetara. Na samom rođenju imalo je loš apgar i bilo je reanimirano. Prema dokumentaciji, dijete je bilo respiratorno nestabilno, iako je uključena potpuna terapija koja je uobičajena kod ove vrste problema. Dijete je umrlo u 18.15 sati. U potvrdi o smrti kao uzrok navedena je nezrelost pluća kod prijevremeno rođene novorođenčadi. Iz evidencije u knjizi izdanih tijela umrlih može se vidjeti da je tijela umrlih beba 10. avgusta 1993. preuzeo Komemorativni centar Tuzla, koji se u to vrijeme zvao JKP Pogrebne usluge, gdje se eventualno mogu dobiti dodatne informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije