Život

Naučite djecu da spoznaju osjećaje kroz igru

Naučite djecu da spoznaju osjećaje kroz igru
Foto: Ilustracija | Naučite djecu da spoznaju osjećaje kroz igru

Emocionalna inteligencija je sposobnost tačne percepcije i procjene emocija, izražavanja doživljenih emocija te regulisanja emocionalnih odgovora.

Emocionalni razvoj kod djece započinje već u najranijim mjesecima života, što znači da je izrazito važno poznavati posebnosti emocionalne inteligencije kako bi se dječje razumijevanje emocija moglo od samog početka podsticati i razvijati. Možete se zabaviti igrama koje pomažu djetetu da postane emocionalno inteligentnije. Sljedećih nekoliko aktivnosti mogu se igrati u porodici, zanimljive su i podsticajne, kako za dijete, tako i za roditelje.

1. Emocionalni rječnik

U slobodnom razgovoru s djetetom napiše se lista svih osjećaja koji mu padnu na pamet. Za svaki osjećaj napravi se mali album koji će sadržavati slike iz časopisa koje predstavljaju taj osjećaj. Uz slike se napiše kada se dijete tako osjećalo ili se izradi lična priča uz crtež djeteta (može i slikovnica) u kojoj ono detaljno opisuje kada se tako osjećalo. Igra je vrlo zahvalna za proširenje vokabulara o emocijama.

2. Pantomima osjećaja

Dijete i roditelji izrade kartice koje označavaju razne emocije. Dijete izvuče jednu karticu i bez riječi odglumi osjećaj koji je označen na njoj. Ono dijete koje prepozna osjećaj, dobija karticu, zatim uzima novu i glumi. Pobjednik je dijete koje na kraju igre ima najviše kartica.

3. Pogodi osjećaj

Jednu neutralnu rečenicu, npr. "Idem u prodavnicu" treba izraziti različitim tonom (može se dodati i pokret tijela) kako biste izrazili različitu emociju (npr. ljuto, veselo, tužno i sl.). Ostali pogađaju koji je osjećaj u pitanju.

4. Šta kaže ovo lice?

Igra se igra sa slikama iz časopisa, fotografijama lica ili izrađenim crtežima lica koja pokazuju određenu emociju, a djeca pogađaju šta osjeća to lice, a kasnije šta kaže ovo lice - koju bi priču to lice moglo nama ispričati?

5. Memori s emocijama

Potrebno je izraditi memori kartice sa slikama emocija, dalje se igra kao i klasični memori.

6. Dramatizacije lutkama

Sve dramatizacije lutkama vrlo su značajne jer dijete samo glasom mora izraziti osjećaj.

7. Nastavi rečenicu

Djeca nastavljaju započete rečenice:

Srećan sam kada…

Tužan sam kada…

Ljut sam…

Volim…

Ne volim…, itd.

Roditelj zapisuje odgovore, a zatim zamijene uloge i roditelj odgovara.

8. Društvene igre tipa čovječe, ne ljuti se

Sve društvene igre u kojima postoje pravila i u kojima je potrebno nositi se sa gubitkom, ljutnjom i sl. izvrstan su način za učenje kako se nositi s emocijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije