Život

Ne hodajte kao bezdušni roboti

Ne hodajte kao bezdušni roboti
Foto: Ilustracija | Ne hodajte kao bezdušni roboti

Zadovoljstvo životom zavisi od mnogo čega, a primarno je uslovljeno ophođenjem prema sopstvenim emocijama.

Rađamo se s već opremljenim osjećanjima, ali ako kroz život idemo kao bezdušni roboti zbunjivaćemo ljude oko sebe.

Da biste to izbjegli, postoji nekoliko rješenja:

- Za privatni život veoma je važno pokazivanje osjećanja i prilaženje drugima. Ako to ne činite, djelovaćete hladno, kontrolisano, daleko, nepredvidivo i nestrastveno. Emotivna bliskost i odnos može da se izgradi samo ako osjećanja pokažemo, pričamo o njima i obratimo pažnju na emocije drugih.

- Vrlo je bitno otkrivanje stvarnih želja, jer se pokazalo da koga su kao dijete zbog pokazanih emocija grdili i vrijeđali, pokušaće da sakrije svako osjećanje, upravo iz straha da ne doživi ponovo iste uvrede. Naći osobu od povjerenja i postepeno se oslobađati bolnih iskustava iz djetinjstva, takođe je veoma važno, kao i to da se izbjegnu krajnosti između sakrivanja osjećanja i njihovom nekontrolisanom prepuštanju.

- Ispoljavanje radosti i tuge stvara osjećanje bliskosti i povjerenja. Dijeljenjem radosti i tuge sa drugima pomažemo da stignemo do novih vidika, koji će pomoći da sami sebe bolje razumijemo.

- Nije preporučljivo ni ćutanje na poslu, mada je mnogima teško da pokažu osjećanja, a pogotovo da o njima i govore. Plaše se da će sebe previše razotkriti, što je apsolutno pogrešno. U komunikaciji s kolegama važno je naći pravu mjeru i prave ljude za svaku priču.

- Emocije nikako ne treba sakrivati, jer se može stvoriti osjećaj nepovjerenja i udaljenosti. Ko želi da djeluje autentično mora da prepozna svoje emocije i upravlja njima. Da bi naši društveni odnosi funkcionisali, potrebne su nam informacije o osjećanjima druge osobe da bismo mogli da joj priđemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije