Život

Nejednakosti iz vazduha u oku fotografa: Paralela koja dijeli siromašne i bogate

Nejednakosti iz vazduha u oku fotografa: Paralela koja dijeli siromašne i bogate
Foto: N.N. | Nejednakosti iz vazduha u oku fotografa: Paralela koja dijeli siromašne i bogate

Interesantno je kako se, kad gledamo stvari iz drugog ugla, totalno mijenja perspektiva prema njima.

Fotograf Džoni Miler stvorio je seriju fotografija iz vazduha snimljenih dronom, koje prikazuju dijelove svijeta u kojima je nejednakost najočiglednija.

Njegovi snimci prikazuju naselja bogatih i siromašnih kako egzistiraju jedni pored drugih.

Džoni Miler je započeo projekat "Nejednaki prizori" u Južnoafričkoj Republici, pošto je želio da dokumentuje uslove života u limenim kućercima, koje je vidio blizu aerodroma u Kejptaunu kada je prvi put stigao u ovu zemlju.

Poslije Južnoafričke Republike proširio je projekat na najveće gradove svijeta - od Mumbaja, preko Meksiko Sitija do Najrobija.

Korištenjem drona dobio je bolju perspektivu razlike u uslovima u kojima stanovnici ovih gradova žive.

"Nejednakost je često skrivena i teško ju je primijetiti kad gledate stvari iz iste perspektive. Vizuelne barijere, same zgrade nas sprečavaju da vidimo nevjerovatan kontrast koji postoji u našim gradovima", istakao je Miler.

On takođe vjeruje da ovaj način gledanja na stvari doprinosi objektivnosti.

"Dron udaljava fotografa i samog gledaoca od predmeta koji se snima, i fizički i mentalno, te provocira da razmišljate o onome što vidite... Odvojeni ste od onoga što fotografišete, što snažno djeluje na vas, pogotovo kada su u pitanju stvari koje izazivaju emotivnu reakciju poput nejednakosti", ispričao je Miler.

On se nada da će njegov rad pokrenuti ljude da razgovaraju o onome što vide.

"Ako slike kod vas izazivaju neprijatno osjećanje poput straha, očaja ili uznemirenosti što na neki način učestvujete u sistemu koji proizvodi nejednakost - to je dobro. To mi je bila namjera", rekao je Miler.

Peruanski zid srama

Da podsjetimo, u jugoistočnom dijelu peruanskog glavnog grada Lime podignut je zid visok tri metra na čijem se vrhu nalazi bodljikava žica, a stanovnici su ga nazvali zidom srama, jer dijeli bogate od siromašnih.

Bedem se proteže više od deset kilometara i postao je simbol srama za stanovnike četvrti Vista Hermosa, koji ovaj zid smatraju depresivnim i razdvajajućim. Izgradnja zida započela je osamdesetih zbog bezbjednosti i zabrinutosti koja je vladala zbog ekstremizma, a posljednji dio dovršen je prije nekoliko godina. Nevladina organizacija "Oksfam" javno se odrekla postojanja zida i razlike koju je stvorio između dva područja sa znatnim socioekonomskim razlikama.

"S jedne strane imate Kasuarinas, jedno od najskupljih i najekskluzivnijih područja Lime, gdje stanovi koštaju milione dolara, a s druge strane je naselje koje ima minimum ili čak i nema pristup osnovnim potrebama", objasnio je Armando Mendoza, predstavnik "Oksfama".

Peruanka Julija Huarkaja kaže da je zid prilično ponižavajući i da predstavlja podjelu na siromašne i bogate. Ona spada u prvu grupu i u njenoj kući u naselju Nova Rinkonada gori lampa na petrolej. Mnogo porodica u tom naselju se bori sa vlagom ili hladnoćom zbog loše izgrađenih kuća, koje su bespravno napravljene i koje koštaju oko 300 dolara. Mnoga djeca pate od astme i dijareje jer nemaju sanitarnu mrežu. U čitavom naselju postoje 143 straćare i najlošije žive oni pri vrhu brda jer nemaju ni struju ni kanalizaciju ni vodu. Većina stanovnika kupuje vodu, koja se dovozi u cisternama.

Za razliku od njih, u komšijskom Kasuarinasu nemaju problema sa vodom i mnogi je koriste za punjenje bazena. Kvadratni metar nekretnina u ovom naselju košta 500 dolara, a neke kuće vrijede i više od pet miliona dolara.

Sao Paulo: Zid između dva svijeta

Sao Paulo je simbol za kontrast između bogatog i uređenog centra i siromašne i nesigurne periferije. Periferiju i njene stanovnike počinju da nazivaju favelom, iako ona to nije. Ali je riječ favela u kulturi savremenog svijeta dobila značenje siromašnog geta.

Iako su se u posljednjih nekoliko decenija uslovi života na periferiji poboljšali, grad više ne vjeruje u napredak. Na periferiji, nasilje i strah i dalje su centralni dio života građana. Danas je ovo grad u kome su povučene granice, koje pažljivo, ali i odlučno, odvajaju društvene svjetove. To je i grad u kome je javni prostor napustila većina građana. On je sada postao mjesto izliva gnjeva ispisanog na gradskim zidovima i opjevan u pjesmama ljudi sa periferije. Kao što jedna od najpopularnijih rep grupa "Racionais MC's" kaže u "Da Ponte pra ca" (S ove strane mosta):

"U društvu sa nama ti ne ideš,

mi ovdje, ti tamo; svako na svom mjestu.

Jesi li ukapirao?

Ako je život ovakav, jesam li ja kriv?

Svijet je drugačiji s ove strane mosta."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije