Život

Pratite nas na Google news

Neka odlazak na plažu sa djecom bude bezbrižan

Neka odlazak na plažu sa djecom bude bezbrižan
Foto: N.N. | Neka odlazak na plažu sa djecom bude bezbrižan
N.N.

Većina ljudi odlazak na more jedva dočeka, ali oni koji imaju malu djecu znaju da to umije biti i stresno i zahtjevno.

Kako vam odlazak na more sa malim djetetom ne bi samo zadao glavobolju, stručnjaci savjetuju da organizujete neke aktivnosti kako biste im učinili kupanje zabavnim i kako biste razbili strah koji neka djeca imaju od vode ili mora. Male bebe se mogu kupati, ali uvijek prethodno provjerite temperaturu vode, da ne bi bila prehladna.

Stvari koje treba ponijeti

U torbu za plažu treba potrpati sve najbitnije. Pod tim se misli sve ono što će djecu zabaviti na nekoliko sati i biti im dovoljno za jelo i piće. Bebu možete kupati golu ili u specijalnim pelenama za kupanje. Morate stalno biti uz bebu koja se kupa, bez obzira na to koji oblik zaštite od utapanja upotrebljavate, šlauf, prslučiće, mišiće. Ovaj savjet vrijedi i za veću djecu, kako neplivače, tako i plivače, jer su nepredvidiva. Dakle, stalno budite uz djecu koja se kupaju, dovoljan je trenutak nepažnje da se dijete naguta vode ili prestraši.

Zaštita

Prije nego što ujutro izađete na plažu, svakako namažite dijete visokim zaštitnim faktorom. Obucite ga prozračno, a za plažu stavite šešir ili kapu. Djecu koju vozite u kolicima možete još dodatno zaštititi suncobranima. Za plažu spakujte sve igračke koje ste mislili, ali nikako nemojte zaboraviti tečnost. Najbolje je pripremiti vodu ili čaj te po mogućnosti staviti u posudu koja će sprečiti zagrijavanje.

Nakon kupanja u moru istuširajte dijete slatkom vodom, jer so često peče i izgrize nježnu kožu.

Pravilan odabir odjeće i obuće

Važno je pravilno odijevati djecu. Pri većim temperaturama djeca se pojačano znoje, posebno oni nešto stariji koji skaču i trče pa ih je potrebno oblačiti lagano i prozračno. Tkanine moraju biti pamučne, prozračne, koje upijaju znoj, a ako se dijete oznoji, treba ga istuširati ili okupati i presvući u čisto.

Zabava na plaži

Ako se kupate na pješčanoj plaži, nikako nemojte zaboraviti izrađivati dvorce od pijeska, razne tunele i mostove. Djeci ćete boravak na plaži učiniti još zanimljivijim i zabavnijim ukoliko se igrate sa njima u pijesku. Predlažite im zahtjevne skulpture od pijeska kako bi imali što veći izazov i kako bi se što duže zabavljali. Biće im zabavno za početak prikupljati razne neobične oblike kamenčića i školjkica. Kombinovanjem raznih oblika mogu nastati prava umjetnička djela.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije