Život

Ispravka: Nije postojao italijanski "voz duhova", niti je nestao 1911, priča je izmišljena

Ispravka: Nije postojao italijanski "voz duhova", niti je nestao 1911, priča je izmišljena
Foto: Pramod Tiwari/Pexels | Misterija koju niko nije razotkrio: Voz s putnicima ušao u tunel i zauvijek nestao

"Nezavisne novine" su 4. maja 2023. godine prenijele priču pod nazivom "Neotkrivena misterija: Voz s putnicima ušao u tunel i zauvijek nestao", koja je prema ocjenama fekt-čekera ocijenjena kao lažna vijest, i da se nestanak voza koji je iz Rima u Milano trebalo da preveze 100-ak putnika nikada nije desio i da je priča plod mašte.

Urbana legenda o navodnom nestanku voza izmišljene kompanije Zaneti, prenosi se godinama kao vijest na portalima, a kako u svojoj analzi tvrdi sajt Snopes, nema nijednog pisanog dokaza da se ovaj nestanak dogodio, kao ni da je kompanija "Zaneti" postojala. O tome štampa u to vreme nikada nije pisala, navodi Snopes.

Ono što se u verzijama izmišljene priče mienja je broj putnika koji se ukrcao, i pojedini detalji, i pominju se navodno dva "preživjela" koji pominju "bijelu maglu koja je progutala voz", ali je analizama utvrđeno da je priča potekla od fikcije ukrajinskog pisca Nikolaja Čerkašina.

Naš originalni tekst sadržao je i navode o tome da se voz pojavljuje povremeno tj. da putuje kroz vrijeme, kao i da je postojao istraživač ove misterije koji je "i sam ušao u voz i nestao", ali sve je ovo, zaključuje se, urbana legenda, izmišljotina i nije smjelo da bude preneseno kao vijest, stoga se izvinjavamo našim čitaocima na grešci i unosimo ispravku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije