Život

Neraskidiva ljubav Džona Lenona i Joko Ono

Neraskidiva ljubav Džona Lenona i Joko Ono
Foto: N.N. | Neraskidiva ljubav Džona Lenona i Joko Ono

Kada je Džon Lenon, 1966, bio na vrhuncu slave upoznao je trinaest godina stariju Joko na jednoj od njenih umjetničkih izložbi. Iako taj susret nije bio ništa više od kulturnog klimanja glavom i stiska ruke, ostavio je klicu koja je u njima bujala dvije godine i na kraju dovela do jedne od najvećih ljubavnih priča XX vijeka.

U to doba brak legendarnog muzičara sa školskom drugaricom Sintijom Pauel je uveliko bio nestabilan zbog Lenonovog nasilnog karaktera, korištenja LSD-a, kao i zbog njegovih brojnih ljubavnih avantura, pa čak i navodne homoseksualne veze s kumom svog djeteta, Brajanom. Sintija Pauel je sve to vrijeme stajala uz svog supruga, dajući mu podršku i negirajući sve njihove bračne probleme. Kada je, vrativši se sa putovanja, zatekla Joko u njihovom stanu, nije mogla da proguta Lenonovu izjavu da joj pomaže oko umjetničkog izražavanja i da je stoga vrlo važno da se ne razdvajaju. Priča nije djelovala ubjedljivo jer je Sintija zatekla Joko u svom bademantilu kako mirno pije čaj u bračnom krevetu. Napustila ga je 1968. i dobila razvod braka s mjesečnom alimentacijom od 100.000 funti za Džulijana, njihovog sina, a 21. novembra iste godine Joko, koja je zatrudnjela za vrijeme boravka kod Lenona, je pobacila muško dijete, koje su oni nazvali Džon Ono Lenon.

Od tada, Džon i Joko postaju nerazdvojni. Lenon je bio toliko fasciniran kontroverznom japanskom umjetnicom da je prihvatao svaki njen prijedlog, sugestiju ili kritiku na pjesme koje je stvarao, da su mnogi kritičari upravo nju okrivili za lošiji prijem posljednjeg albuma kod publike.

Njih dvoje su se vjenčali sljedeće godine na Gibraltaru i nastavili svoje angažovanje protiv rata u Vijetnamu putem javnih nastupa. Snimaju njihovu prvu pjesmu "Give Peace a Chance", a ovaj period njihovog života Lenon je ovjekovječio u pjesmi "Balada o Džonu i Joko". Mladi bračni par se više nije razdvajao, bili su zajedno na koncertima, gostovanjima, intervjuima. Joko je doživjela tešku saobraćajnu nesreću i ostala nepokretna jedno vrijeme. Kolika je bila velika njegova ovisnost o Joko, govori podatak da je za vrijeme snimanja posljednjeg albuma "Bitlsa", "Abbey Road", dopremio ogroman krevet u studio kako bi ona mogla da prisustvuje.

Iste godine Lenon zvanično napušta grupu na veliko razočarenje ogromnog broja fanova, koji za ovaj njegov postupak optužuju upravo Joko.

Da bi pobjegla od osuda zbog rasturanja "Bitlsa", Joko predlaže da se presele u SAD, što su i učinili 31. avgusta 1971. godine. Problemi u braku počinju 1973. godine, kada se Lenon suočava s opasnošću deportacije nazad u Britaniju zbog krivične prijave u vezi s konzumiranjem droge. Dolazi do njihovog razdvajanja, Joko nastavlja svoju karijeru, a Lenon se seli iz stana i živi na relaciji Los Anđeles - Njujork s novom djevojkom Mej Pang. U decembru 1974. Džon i Mej su kupili zajedničku kuću, a on je odbijao sve telefonske pozive koje mu je Joko svakodnevno upućivala. Naredni period je veoma čudan, prema riječima Mej u kasnijoj izjavi novinarima.

"Džon je nakon nekog vremena pristao da se vidi s Joko, ali nije se vratio nazad našoj kući, niti je odgovarao na moje pozive. Kada se javio da bi mi rekao kako je njegova razdvojenost od Joko završena, djelovao mi je kao da je bio drogiran, ili mu je bio ispran mozak".

Nakon razgovora Džon i Joko ponovo počinju vezu i dobijaju sina Šona 9. oktobra 1975. godine, nakon čega se Lenon potpuno povukao sa javne scene. Sljedeće godine dobija i zelenu kartu od imigracione kancelarije SAD, nakon čega prestaje opasnost od deportacije u Britaniju. Posvećuje se porodici i postaje prava domaćica, kako se našalio u svom intervjuu u Tokiju 1977. godine. Vratio se na muzičku scenu oktobra 1980. godine, na nagovor svoje supruge, pjesmom "Starting Over". To je bila posljednja stvar koju je Lenon napisao, ubijen je 8. decembra iste godine ispred zgrade u kojoj je živio, naočigled supruge Joko.

Nakon Džonovog ubistva, Joko se povukla iz javnosti sve do 1985. godine, kada je 9. oktobra 1985. godine o svom trošku otvorila "Strawberry Fields Memorial" na Džonov 45. rođendan. Na Lenonov 50. rođendan, 1990. godine, sa Džefom Polakom je napravila radio-emitovanje Lenonove pjesme "Imagine". Preko 1.000 radio-stanica u više od 50 zemalja je učestvovalo u istovremenom emitovanju. Devetog oktobra 2007. godine otvorila je još jedan spomenik, "Imagine Peace Tower", na Islandu. Svake godine između 9. oktobra i 8. decembra ovaj toranj emituje jak snop svjetlosti u nebo. Dugačak je spisak onoga što je uradila za svog preminulog supruga, njenu najveću ljubav, za koju kaže da nikada nije prestala. Joko nikada nije bila viđena sa drugim muškarcem od njihovog vjenčanja daleke 1969. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije