Život

Nevjerovatne kraljevske tijare i priče iza njih

Nevjerovatne kraljevske tijare i priče iza njih
Foto: N.N. | Nevjerovatne kraljevske tijare i priče iza njih

Kraljevske tijare su posebne za svaku kraljevsku kuću i često se prenose sa generacije na generaciju. Najveća i najvrednija kolekcija tijara pripada Elizabeti II.

Jedna tijara iz ove kolekcije je nedavno privukla pažnju svijeta na vjenčanju Megan Markl i princa Harija. Ali i druge kraljevske kuće takođe imaju nekoliko predivnih dragulja.

1.    Megan Markl

Dijamantska tijara koju je nosila Megan Markl na dan svog vjenčanja posuđena je od strane kraljice. Tijara je pripadala kraljici Meri, baki sadašnje kraljice. Broš u centru tijare je iz 1893. A tijara je bila poklon kraljici Meri od okruga Linkoln za njeno vjenčanje.

2.    Kejt Midlton

Cartier tijara, koja je došla kao završni detalj predivnoj Kejt Midlton na njen dan vjenčanja, napravljena je 1936. Bila je poklon grofa od Jorka (kasnije Džordža VI) grofici od Jorka (kraljici Elizabeti).

3.    Princeze Dajana

Dajanina tijara ima specijalno mjesto na ovoj listi jer je zapravo pripadala njenoj porodici. Središnji dio tijare je poklonjen Dajaninoj baki kao svadbeni poklon. Za krajeve tijare se vjeruje da potiču od Franses Menbi, posljednje vikontese Montagua. Izgled tijare je završen tridesetih godina, a tijara je korištena kao svadbeni detalj u porodici Spenser. Iako je Elizabeta posudila Dajani tijaru iz svoje kolekcije, ona je odlučila da nastavi tradiciju svoje porodice.

4.    Princeze Viktorija

Švedska princeza je nosila nevjerovatnu tijaru sa bogatom istorijom na dan svog vjenčanja. Prva vlasnica tijare je Napoleonova žena Žozefina, a tijaru je u Švedsku donijela njena unuka kada se udala za budućeg kralja Švedske i Norveške, Oskara I.

5.    Hanoverska cvjetna tijara

Kada je princ Kristijan oženio Alesandru de Osma, ona je nosila predivnu tijaru prateći tradiciju drugih žena koje se udaju u kuću Hanover. Tijaru su prethodno nosile princeza Kerolin od Monaka i Hanovera 2004. godine i Ekaterina Mališeva tokom svog vjenčanja gdje se udala za brata princa Kristijana. Vjeruje se da je proizašla iz kolekcije princeze Mari od Hanovera (1849 - 1904)

6.    Tijara djevojaka Velike Britanije i Irske

Ova tijara je najpoznatija među britanskim kraljevskim tijarama, jer je kraljica Elizabeta nosi na slici sa novčića i bankovnih papira. Tijaru je na poklon dobila kraljica Viktorija Meri na dan svog vjenčanja, a ime je dobila po komitetu žena koje su sakupile novac da se tijara napravi.

7.    Fleur-de-Lys

Ova tijara dolazi iz kolekcije kraljice Viktorije Eugenije od Španije. Bila je svadbeni poklon njenog muža 1906. godine. Tijara je napravljena iste godine od strane dvorskog juvelira i optočena je platinom s velikim kružnim dijamantima i ima tri fleur-de-lis motiva koji su simbol kuće Burbona. Viktorija Eugenija je ponijela tijaru sa sobom u izbjeglištvo, i nakon što je španski tron vraćen, tijara je poklonjena Sofiji, ženi kralja Huana Karlosa.

8.    Tijara princeze Mako

Japanska princeza Mako je počela da prisustvuje formalnom dvoru sa 20 godna. Njena tijara je napravljena isključivo za nju od strane japanske firme "Wako", i ima fleur-de-lis i cvjetne motive. Kada prođe zakazano vjenčanje s njenim izabranikom, koje je odgođeno do 2020, tijaru će prebaciti u kraljevski sef. Jer u momentu vjenčanja princeza Mako će izgubiti svoju titulu.

9.    Rubinska tijara maslinovog vijenca

Rubinska tijara maslinovog vijenca je dekorisana rubinama, a godinama je u kolekciji grčke kraljevske porodice. Prvobitno je pripadala kraljici Olgi od Helena. Naslijeđena je od strane princeze Olge Karađorđević i kasnije prodata njenom rođaku kralju Pavlu od Helena. Sada je najviše nosi kraljica Ana-Mari od Grčke.

Biseri Marije Antoanete na aukciji u Ženevi

Aukcijska kuća "Sotheby's" saopštila je da će ponuditi na prodaju set s prirodnim biserima koji je nekada pripadao francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, a koji dva vijeka nije viđen u javnosti.

Aukcija će biti održana 12. novembra u Ženevi.

U saopštenju "Sotheby'sa" piše da je Marija Antoaneta, koja je pogubljena na giljotini tokom Francuske revolucije, često na portretima predstavljena sa biserima koji su, kako je navedeno, bili cijenjeni kao dijamanti krajem 18. vijeka. Najavljujući prodaju, aukcijska kuća je istakla da ti biseri nisu bili dostupni javnosti 200 godina.

Kolekcija uključuje i dijamantski privjesak s prirodnim biserom za koji se procjenjuje da će dostići i do dva miliona dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije