Život

Nijemac priznao 24 djeteta zbog papira: Oštetio osiguranje za 1,5 miliona €

Nijemac priznao 24 djeteta zbog papira: Oštetio osiguranje za 1,5 miliona €
Foto: Pixabay/Ilustracija | Nijemac priznao 24 djeteta zbog papira: Oštetio osiguranje za 1,5 miliona €

Nijemac je pronašao rupu u zakonu, zbog čega je priznavao djecu, nakon čega bi njihove majke dobijale boravišnu dozvolu i socijalnu pomoć.

On je do sada priznao čak 24 djeteta.

Pošto je Džonaton Nijemac, djeca koju je priznao, njihove majke i drugi rođaci - automatski imaju pravo boravka u Njemačkoj. Za sada su tu 94 osobe.

Autori ovog izvještaja za Njemački javni servis ARD su došli do podatka da "samo Džonaton A. prouzrokuje troškove socijalnog osiguranja znatno više od 1,5 miliona evra godišnje.

Kako se navodi, u Njemačkoj ne postoji Centralni registar civilnog statusa (rođenje, brak, registrovano partnerstvo, smrt… prim. red.) iz razloga zaštite podataka, oni ne mogu da vide koliko je djece neko već priznao. To mogu samo imigracione vlasti. A većinu očinstava ovjeravaju notari.

Upravo zbog toga nije teško prevariti sistem, pa se nerijetko dešava priznanje djece, iako nisu zapravo njihova. Često su upleteni i beskućnici koji dobijaju ogromni novac za ovo "djelo". Lažno priznanje se ne može povući, a takođe nije kažnjivo zakonom.

“Lažno očinstvo je omogućavanje ljudima koji zapravo nemaju izgleda na boravak u Njemačkoj, da ipak ovde ostanu. Ovi ljudi su spremni da plate novac za to, obično osobi koja preuzme fiktivno očinstvo”, rekao je Aksel Bošamer iz višeg imigracionog organa vlade okruga Arnsberg. (Telegraf Biznis)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije