Život

Pratite nas na Google news

Njujork Tajms: Misteriozna priroda kulture Lepenskog Vira

Njujork Tajms: Misteriozna priroda kulture Lepenskog Vira
Foto: N.N. | Njujork Tajms: Misteriozna priroda kulture Lepenskog Vira
Tanjug

Prije oko 8.000 godina, umjetnici koji su živeli u naselju na obali Dunava isklesali su gotovo 100 skulptura koje svjedoče o drevnoj kulturi Lepenskog vira, kojoj je prestižni američki list Nujork Tajms posvetio članak u broju od utorka.

Arheolozi kažu da glave tih skulptura izgledaju kao mješavina ljudskih i ribljih obilježja, što im dodaje na neobičnosti, piše list, navodeći da neke izgledaju poput kostura ribe, što se povezuje sa klisurama i bazenima u ovom dijelu Dunava, gdje su dugo jesetra i druge velike ribe bile osnovna životna namirnica.

Istraživači još raspravljaju o preciznom datiranju različitih naselja na Lepenskom Viru i obližnjim lokalitetima, ali slažu se sa suštinskom činjenicom da ta nalazišta svjedoče o susretu i miješanju dvije kulture i naroda, odnosno poljoprivrednika sa Bliskog Istoka i lovaca i sakupljača koji su u to vrijeme živeli tu, piše Njujork Tajms.

Te navode, između ostalog, potvrđuju i posmrtni ostaci koji pripadaju dvojici farmera sa Bliskog istoka, kako je utvrđeno DNK analizom, a još dokaza pružaju i načini sahranjivanja, pogotovo kada se uzme u obzir da su neki od došljaka sahranjivani po običajima domorodaca, navodi se u tekstu.

Doktor Dušan Borić, jedan od sagovornika njujorškog lista i saradnik na Italijanskoj akademiji za napredne studije Univerziteta Kolumbija, kao i arheolog koji je detaljno proučavao lokalite, rekao je da je Lepenski Vir važniji nego ikad za istraživanje.

U tekstu se navodi da je ribolov bio važan na Dunavu prije nego što su farmeri došli i nastavio je to da bude još dugo nakon njihovog dolaska, i da su u susjednim naseljima, takođe ribarskim, gdje je isto dolazilo do kontakta mještana sa lovcima-skupljačima nađene skulpture sa dizajnom poput onih koji se nalaze na kamenim glavama Lepenskog vira, ali da nijedna od njih nema lice.

"Znamo da ih poljoprivrednici nisu donijeli sa sobom, lovci-sakupljači ih nisu napravili prije nego što su farmeri došli i nisu se proširili na ostatak Evrope", piše Njujork Tajms, ističući misterioznu prirodu kulture Lepenskog Vira i neobičnih skulptura koje su samo tu otkrivene.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije