Život

Nova definicija rasizma u Vebsterovom rječniku

Nova definicija rasizma u Vebsterovom rječniku
Foto: N.N. | Nova definicija rasizma u Vebsterovom rječniku

VAŠINGTON - Publikacija "Merijam - Vebster", koja je nasljednik rječnika Noe Vebstera iz 19. vijeka, objavila je da će u svojim izdanjima dopuniti definiciju riječi "rasizam" da bi obuhvatala i koncept sistemskog rasizma.

Do promjene je došlo na inicijativu Kenedi Mičam, studentkinje Univerziteta Drejk u Misuriju, koja je, dok su širom SAD trajali protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja, uputila pismo uredništvu te publikacije.

Ona je iznijela primjedbu na trodjelni opis te riječi kao predrasude, doktrine i političkog programa, konstatujući da je rasizam mnogo kompleksniji od uvjerenja nekog pojedinca, prenosi Glas Amerike.

"Rasizam nije samo predrasuda prema određenoj rasi zbog boje nečije kože, to je i predrasuda, kombinovana sa društvenom i institucionalnom moći. To je sistem prednosti zasnovan na boji kože", napisala je Kenedi Mičam i dodala da se definicije mijenjaju "kada vidimo da se velike promjene događaju u jeziku".

Studentkinja iz Vašingtona Redžina Brenan rekla je u intervjuu za "Glas Amerike" da uvijek osjeća potrebu da podsjeti ljude da je rasa, baš kao i novac, ekonomski odnos ili rod, jedan kulturno izgrađeni koncept zasnovan na uvjerenjima i praksi, a ne naučnim osnovama.

Natali Dodson sa Univerziteta Dalas u Teksasu, kaže da ima dileme u pogledu nove definicije.

"Mislim da je rasizam ugrađen u naš sistem do izvjesne mjere", objašnjava, ali dodaje i da vjeruje da "raspadanje porodice", kao strukture, vodi do situacija sistemskog rasizma, kao što su "niži prihodi i gora stambena riješenja za neke ljude".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije