Život

Obdanište kao iz bajke

Obdanište kao iz bajke
Foto: Ilustracija | Obdanište kao iz bajke

Najsrećniji moskovski predškolci, njih oko 150, imaju priliku da svaki dan žive kao u bajci. Umjesto da idu u obično obdanište, oni idu u "Dvorac djetinjstva", pravi dvorac kao iz bajke, gdje se igraju i žive svoje snove. Mnogi od njih se od najranijeg djetinjstva osjećaju kao pravi prinčevi i princeze.

"Dvorac djetinjstva" se smatra jednim od najpopularnijih obdaništa ne samo u Rusiji, već i šire, i to sa dobrim razlogom. Naime, riječ je o nestvarnom kompleksu koji se sastoji od ogromnog dvorca, koji podsjeća na prave srednjovjekovne dvorce. Sam kompleks ima fantastične uslove za igru, od običnih ljuljaški i klackalica, pa sve do kućica na drvetu, fudbalskog igrališta, atletske staze, te prelijepih vrtova. Sama zgrada obdaništa je opremljena najsavremenijim namještajem, ali i raznim programima za zabavu djece.

Smješten na Lenjinovoj državnoj farmi, "Dvorac djetinjstva" je otvoren još 2013. godine. Pavel Grudinin, upravnik farme na čijoj zemlji se nalazi ovo obdanište, kaže da je na ovu ideju došao nakon što je posjetio sličan kompleks u Njemačkoj. Kaže da je bio toliko impresioniran tim arhitektonskim čudom da je odlučio da sličnu magiju donese i djeci Rusije.

"Dvorac djetinjstva" je privatno obdanište i roditelji koji žele da im djeca odrastaju u ovoj bajci mjesečno treba da izdvoje 465 dolara. Pa, ipak, ruska vlada je odlučila da subvencioniše 100 od ukupno 150 mjesta u ovom obdaništu, pa tako većina djece boravi ovdje za nekih 30 dolara mjesečno. Zanimljivo, ovo nije prva obrazovna ustanova ove vrste u Rusiji. Naime, u Rusiji postoji i srednja škola "Ordinary Mircale", koja takođe izgleda poput pravog dvorca.

Riječ je o školi koja se nalazi u mjestu JoškarOla, i iako u samom nazivu ima izraz "obično", ništa u vezi s ovom školom nije obično.

Riječ je o jednoj od najpopularnijih škola u Rusiji, a postoji već nekih 12 godina. Izgradio ju je Sergej Mamajev, uspješni ruski biznismen, koji je želio da ispuni želju svoje supruge Tatjane koja je željela da predaje u školi u koju će djeca voljeti da idu. Tako je nastala ova škola, gdje mjesečna školarina iznosi 61 dolar, a djeca ovdje imaju pristup kafeteriji, bazenima, sportskim terenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije