Život

Obnavlja se posljednja carska palata Nikolaja II

Obnavlja se posljednja carska palata Nikolaja II
Foto: Wikipedia | Obnavlja se posljednja carska palata Nikolaja II

SANKT PETERBURG - Aleksandrova palata, posljednji dom ruskog cara Nikolaja II i njegove porodice prije nego su streljani ponovo će biti otvorena za javnost sljedećeg ljeta, nakon obnove vrijedne više miliona dolara, objavile su ruske vlasti.

Ova palata je među najboljim radovima talijanskog arhitekta Ðakoma Kvarengia, izgrađena je krajem 18. vijeka za cara Aleksandra I, a 1905. postala je stalna rezidencija posljednjeg ruskog cara. Smještena je na rubu bivše carske priestonice Sankt Peterburga, a obnova je počela 2012.

Za javnost je potpuno zatvorena poslije tri godine. Prve prostorije koje će opet biti otvorene za javnost su sobe cara i carice i carsko kupatilo dizajnirano u mavarskom stilu.

Aleksandrova palata posebno je mjesto, kaže Olga Taratjanova, direktorka muzeja u Carskom selu i objašnjava da je izgrađena isključivo za privatni život carske porodice.

Za razliku od drugih palata, u Carskom selu gdje su bili letnjikovci Romanović, Aleksandrovu palatu nisu uništili nacistički vojnici tokom Drugog svjetskog rata. Služila im je kao vojno zapovedništvo i zatvor. U dvorištu je bilo groblje SS-ovaca.

Iz ove su palate car Nikolaj i njegova porodica protjerani u Tobolsk u Sibiru u avgustu 1917. godine. Kasnije su svi odvedeni u Jaketerinburg gdje su ih pogubili boljševici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije