Život

Odrobijao 19 godina, a "žrtva" živa

Odrobijao 19 godina, a "žrtva" živa
Foto: N.N. | Odrobijao 19 godina, a "žrtva" živa

U maju ove godine Manuel German Ramirez Valdovinos će brojati ukupno 19. godinu kako služi zatvorsku kaznu od 43 godine za ubistvo čovjeka koji je navodno živ i zdrav.

Valdovinos je ranije radio kao nastavnik muzičkog u školi u meksičkom gradiću Teksapnu. U maju 2000. godine njega je policija uhapsila i odvela s lisicama u policijsku stanicu, gdje je mučen batinama i udarima struje zbog navodnog ubistva. Manuel je tada imao 22 godine. Policija je optužila Meksikanca za ubistvo Manuela Martineza Elizandea.

Ova optužba je šokirala Valdovinosa, koji je tada tvrdio da je od Martineza samo posudio novac, ali da nikad nije došao u lični sukob s njim, a posebno nije imao razloga da ga ubije.  Stvari su postale još čudnije kada je Valdovinos u stanici vidio oca navodne žrtve, koji je tada govorio policiji da Manuel nije kriv te da je on prijatelj njegovog sina.

Dokazi protiv Valdovinosa su bili kompletna farsa. Navodno tijelo žrtve je čak imalo i drugačiju boju kože, a takođe nije imao nijedan ožiljak po kojem je "žrtva" bila poznata. Ipak, tužioci nisu marili za to i osudili su nevinog muškarca na 43 godine zatvora. Valdovinos je proveo 19 godina u zatvoru, a svi pokušaji da dokaže svoju nevinost su propali.

Kasnije su se pojavili svjedoci koji tvrde da je navodno preminuli Elizalde trenutno na teritoriji SAD i da je napravio nekoliko plastičnih operacija kako bi izmijenio svoj opis. On živi u SAD posljednjih 19 godina, a svjedoci tvrde da ipak redovno posjećuje svog oca u vili koju su izgradili novcem od poreske utaje. "Dokazano je da je osoba koju je moj suprug navodno ubio još živa. Optužili su ga za nešto što nije učinio. Tražim pravdu i puštanje mog supruga", rekla je svjetskim medijima supruga Ester Valdovinos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije