Život

Pratite nas na Google news

Odvratan pronalazak na plaži ribaru donio 320.000 evra

Odvratan pronalazak na plaži ribaru donio 320.000 evra
Foto: Screenshot / Youtube | Odvratan pronalazak na plaži ribaru donio 320.000 evra
N.N.

Tajlandski ribar Jumrus Tiačot (55) šetao je plažom kada je ugledao nešto čudno, teško oko šest kilograma.

Bio je uvjeren da je u pitanju kitova povraćka koja se u određenim krajevima visoko cijeni.

Pošto Tiačot zarađuje oko 11 evra dnevno, dodatna zarada bi mu dobro došla, pa je počeo da se raspituje kod mještana ne bi li sproveo neki test.

Iako su mu oni rekli da je rezultat negativan, posjetili su ga lokalni zvaničnici koji su potvrdili da se zaista radi o kitovoj povraćci.

"Trojica komšija su došla kad su čuli šta sam pronašao. Uzeli su nekoliko uzoraka rekavši da će sve ispitati, ali su rekli da testovi nisu ništa pokazali. Htio sam da znam istinu, pa sam kontaktirao vlasti. Sada kada znam o čemu se radi, prodaću je", rekao je.

Procjenjuje se da šest kilograma težak "izbljuvak" vrijedi oko 320.000 evra, sudeći po tome kako su se cijene ranije kretale.

Stručnjaci su utvrdili da komad sadrži više od 80 odsto tzv. ambre koja se proizvodi u probavnom sistemu kitova ulješura. To zvuči odvratno, međutim, kada se osuši miriše čak i prijatno zbog čega je vrlo tražena materija u industriji parfema.

Na primjer, 2016. godine komad ambre od 1,57 kilograma, pronađen u Lankaširu, prodat je za 50.000 funti, a iste godine su tri ribara iz Omana izvukla 80 kg kitove povraćke i prodala ga za tri miliona dolara!

(Kurir.rs)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije