Život

Online piće s gejšom

Online piće s gejšom
Foto: Screenshot / YouTube | Online piće s gejšom

Tokom izolacije u Japanu je nastao novi trend, on-nomi - ili online cuganje preko Skypea, FaceTimea i Zooma. Cijela stvar funkcioniše tako da se društvo okupi na grupnom četu i pričaju, smiju se, svako uz svoje piće, bez socijalnog kontakta i straha od zaraze virusom korona. Budući da nema turista u Japanu, tako ni gejše nemaju posla, a kako bi tome stale na kraj, i one su odlučile pokazati svoje vještine preko interneta.

"Meet Geisha", najveća agencija izvan Kjota koja njeguje tradiciju gejši u gradu Hakone Jumoto, ponudila je zaljubljenicima u japansku kulturu online susret preko Zooma. Ko poželi, svakog petka ili subote naveče može izdvojiti oko 40 KM, natočiti si piće i popiti ga s gejšom. Bez brige, ne morate znati japanski, engleski je sasvim dovoljan za razgovor.

Obuka gejše tradicionalno počinje sa šest godina, šest mjeseci i šest dana. Ali to je sada moguće u dobi od 16 godina i obično traje pet godina. Najčešće nastupaju u čajnim kućama ili tradicionalnim japanskim restoranima, a kako bi bile uspješne, moraju naučiti brojne vještine poput pjevanja, plesanja i slikanja, kao i ceremonije čaja. Tokom školovanja gejše uče kako biti graciozne i duhovite. Osim toga moraju biti i obrazovane te upućene u aktualna zbivanja.

Unajmljivanje gejši košta 200-300 dolara po gostu. Ono što većina nas misli da zna o gejšama naučila je iz knjige ili filma "Sjećanja jedne gejše", no upravo je gejša na čijim sjećanjima je knjiga bazirana tužila autora, jer je smatrala da je izvrnuo njenu priču ne bi li je učinio atraktivnijom i prodavanijom.

Iako je zapadnjačkoj kulturi gejša često poistovjećivana s prostitutkom, ona je u Japanu doživljavana u potpunosti drugačije, jer je ondje pojam neuhvatljive ljepote. Gejša na zabavi zabavlja plesom, pjesmom, čitanjem, pričanjem priča, razgovorom i flertom, no njena prisutnost na zabavama nema nikakve veze sa seksom.

(vnexplorer.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije