Život

Osam znakova da ste odrasli sa emocionalno nasilnom majkom

Osam znakova da ste odrasli sa emocionalno nasilnom majkom
Foto: Arhiva/Ilustracija | Osam znakova da ste odrasli sa emocionalno nasilnom majkom

Odnos roditelja i djeteta obično se smatra jednom od najprirodnijih i bezuslovnih veza u našem životu. Od djetinjstva do zrele dobi očekujemo da će našim majkama u srcu uvijek biti najbolji interesi, da će postupiti s namjerom da nas vode ili da će znati odgovarajuće emocionalne granice koje treba održavati.

Međutim, realnost nije uvijek takva, a ponekad je potrebno vrijeme da djeca emocionalno nasilnih roditelja shvate na koji su tačno način bila zlostavljana.

Stručnjaci smatraju da je emocionalno zlostavljanje najopasnije, jer postepeno uništava samopouzdanje, sigurnost, kao i lični identitet. Takođe, žrtva gubi osjećaj da je voljena i vrijedna pažnje, jer je ona "odgovorna za sve neuspjehe".

Predstavljamo osam znakova koji ukazuju na to da vas je majka emocionalno zlostavljala, a da to niste ni znali.

Previše je kritična

Svi zdravi odnosi uključuju stepen iskrenosti i spremnosti za konstruktivne povratne informacije kako bi se komunikacija odvijavala u pravom smjeru.

Međutim, kritika može postati oruđe zlostavljanja i slomiti djetetovo samopoštovanje, osjećaj vrijednosti i spremnosti da se zalaže za sebe.

Njene reakcije su nedosljedne

Ukoliko vaša majka daje različite reakcije i nikad ne znate kako će reagovati na nešto, to može biti vrlo zahtjevno za vas i ostale ljude u njenoj blizini. Ako napravite malu grešku, nekada će vam oprostiti, ali će nekada na istu tu stvar odreagovati veoma burno.

Nametanje osjećaja krivice

Emocionalno nasilne majke posebno su vješte u nametanju osjećaja krivice svojoj djeci. Njihov pasivno-agresivni govor može otežati uočavanje taktike i pomoći im pri uvjerljivom poricanju tog lošeg obrasca, zbog čega je takvo toksično ponašanje vrlo teško prepoznati.

Krivi vas za svoje nezadovoljstvo

Emocionalno nasilni roditelji često odbijaju da preuzmu odgovornost za svoje postupke. Umjesto toga, svoje probleme i odgovornost svaljuju na djecu i ostale članove porodice.

Vaš posao je da ona bude srećna

Emocionalno nasilni roditelju često nemaju granice sa svojom djecom, što ih dovodi do toga da previše dijele svoje probleme, emocije i poteškoće. Oni misle da bi dijete trebalo da ispravi njihovo nezadovoljstvo, čak i ako je premlado da bi moglo da podnese tu vrstu odgovornosti.

Ograničava vam privatnost

Zdrave granice privatnosti nužne su za odnos roditelj - dijete kako bi ono imalo slobodu da samostalno istražuje, razmišlja i rješava probleme bez teških posljedica, osuđivanja ili straha od neprijatnosti.

Obraća vam se na agresivan ili omalovažavajući način

Verbalno ponižavanje, negativni komentari, prozivanje ili čak prijetnje nisu neuobičajeni kod emocionalno nasilnih roditelja.

Ne dopušta vam da budete svoji

Takvi roditelji često daju prednost kontroli nad djecom umjesto da njeguju njihov razvoj, uključujući razvoj njihove individualnosti. Oni neće samo zahtjevati da se njihova djeca ponašaju onako kako oni žele nego će ih u suprotnom i oštro kazniti, prenosi Ona.telegraf.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije