Život

Ove roditeljske greške ostavljaju posljedice na razvoj dječije psihe

Ove roditeljske greške ostavljaju posljedice na razvoj dječije psihe
Foto: Pixabay/nastya_gepp | Ove roditeljske greške ostavljaju posljedice na razvoj dječije psihe

Roditeljstvo je najveći izazov u kome su, kako tvrde i psiholozi, ali i oni koji vaspitavaju djecu, greške neminovne.

Međutim, važno je da kao roditelji i vaspitači pokušamo da uvidimo gdje griješimo i izbjegavamo situacije koje na razvoj dječije psihe ostavljaju posljedice kao što su manjak samopoštovanja i samopozdanja, strahovi koji će ih pratiti cijelog života…

Neke greške u vaspitanju mnogo koštaju djecu i u odraslom dobu, a psiholozi tvrde da postoji pet pogrešnih ponašanja roditelja kojima možda mogu svojoj djeci da upropaste budućnost.

Volite dijete, ali mu nikada to ne govorite

Mnogi roditelji, ma koliko da su posvećeni i vole svoju djecu često prave grešku i djeci ne pokazuju i ne govore da ih vole i koliko im znače. Rijetko će ih pohvaliti, a još manje otvoreno govoriti o emocijama. Na našim prostorima to je pomalo i stvar kulture i naslijeđa, jer se vjerovalo da se "djeca kvare, ako se pohvale".

Međutim, vaspitanje bi trebalo da bude prilagođeno vremenu u kome živimo, pa je poželjno djeci pokazivati ljubav i kroz verbalizaciju.

Nemojte da se ustručavate da kažete djetetu koliko ga volite i koliko vam znači njegovo postojanje.

Pretjerujete u kontrolisanju djetetovih odluka i izbora

Roditelji u većini slučajeva imaju potrebu da kontrolišu djecu u gotovu svemu što čine, a naročito u odlukama koje donose.

Ponekad je potrebno djecu pustiti da sama donesu neke važne odluke. Kontrolisanje svake sitnice u njihovom životu dovešće do toga da sumnjaju u sebe i osjećaju se ograničeno. Ako djeci damo mogućnost da odlučuju, to će im razviti samopouzdanje i samopoštovanje i naučiće ih da preuzimaju odgovornost za svoje postupke.

Ne poštujete privatnost djece

Kao i odrasli, i djeca imaju potrebu za privatnošću. Sa odrastanjem ta potreba raste, jer ona zapravo znači i da hoće da preuzmu kontrolu nad sopstvenim životom.

Dajte im priliku, a iz daleka ih pratite i posmatrajte šta i kako rade. Ukoliko ne poštujete njegovu privatnost, dovodite dijete u situaciju nepovjerenja, a laganje bi moglo da mu postane navika koje se neće riješiti ni kao odrsala osoba.

Svađate se sa partnerom pred djecom

Nemojte se svađati pred djecom, naročito ako su te svađe nepijatne, pune ružnih riječi i verbalno agresivne. To može da ostavi dugotrajne traume na njih, a mogu imati zbog toga kasnije probleme i u svojim emotivnim vezama.

Roditelji bi trebalo da budu primjer ljubavi, povjerenja i odanosti, na osnovu kog će djeca forimirali odnose.

Imate nerealna očekivanja

Ima roditelja koji od svoje djece imaju prevelika očekivanja, bilo da je riječ o školi, sportskim uspjesima ili nečemu trećem. Nekada, kao neko ko vaspitava djecu, nismo svjesni da svako dijete daje sve od sebe da ispuni roditeljska očekivanja.

Imajte na umu da je svako dijete drugačije i posebno, i da svako od njih ima različite sposobnosti. Posmatrajte i pratite svoje dijete i ne očekujete od njega nemoguće, jer to ga može učiniti nesigurnim i dati mu osjećaj manje vrijednosti s kojim će morati da se bori i kao odrasla osoba.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije