Život

Ovo je najzdraviji narod, u čemu je tajna

Ovo je najzdraviji narod, u čemu je tajna
Ovo je najzdraviji narod, u čemu je tajna

Najzdravija srca i koronarni sistem imaju .pripadnici naroda Čimejnej u šumama Bolivije, od kojih skoro niko nema znakove začepljenja arterija.

Sprovedeno istraživanje zaključilo je da su prikupljeni podaci nevjerovatni i daju dobar uvid koliko potpuno drugačije ishrane i načini života mogu da utiču na zdravlje ljudi.
Istraživači ističu da su svjesni da ostatak svijeta ne može da se vrati na takav način života, odnosno na sakupljanje plodova i primitivnu zemljoradnju, ali da se iz prakse „ovog fascinantnog naroda mogu izvući pouke“.
Čimejnej narod broji oko 16.000 ljudi, koji love, pecaju i obrađuju zemlju na rijeci Maniki u Amazonskoj prašumi.
Njihov način života ima sličnosti sa načinom života naših dalekih predaka od prije nekoliko hiljada godina. Timu naučnika trebalo je više letova i putovanja kanuima kako bi stigli do njima.

Od čega im se sastoji ishrana

Sedamnaest odsto ishrane čini divljač, uključujući divlje svinje, tapire i kapibare (najveće glodare na svijetu). Sedam odsto čini slatkovodna riba.
Ostatak hrane stiže sa porodičnih farmi koje uzgajaju pirinač, kukuruz, korijen manioke (nešto poput slatkog krompira) i jednu vrstu banana.
Osim toga, jedan dio ishrane čini voće i zrnevlje koje se sakuplja po prašumi.
To sve znači da 72 odsto kalorija koje unesu dolazi iz ugljenih hidrata u odnosu 52 odsto u SAD, a slično je i u ostatku razvijenog svijeta.
Oko 14 odsto kalorija pripadnici naroda Čimejnej dobiju iz unetih masti. Poređenja radi, u SAD masti čine 34 odsto kalorijskog unosa.
Što se unosa proteina tiče, on je sličan i kod jednih i kod drugih, ali južnoamerički narod unosi mnogo više nemasnog mesa.

Koliko se kreću?

Pripadnici Čimejneja daleko su aktivniji. Muškarci u prosijeku naprave oko 17.000, a žene 16.000 koraka. Čak i oni preko 60 godina starosti zakorače 15.000 puta dnevno.
RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije