Život

Pratite nas na Google news

Ovo su najbolje zemlje za odgajanje djece

Ovo su najbolje zemlje za odgajanje djece
Foto: Pixabay | Ovo su najbolje zemlje za odgajanje djece
N.N.

Univerzitet u Pensilvaniji od 2016. godine sastavlja godišnje liste najboljih zemalja za odgajanje djece. Prema ovogodišnjem izvještaju, najbolje su skandinavske zemlje. Danska, Švedska i Norveška nalaze se tim redom na prva tri mjesta.

Danska je proglašena najboljom državom za odgajanje djece zbog toga što je "vrlo darežljiva kada je riječ o porodiljskom odsustvu majki i očeva", ima sjajan zdravstveni sistem i obrazovanje.

Iz sličnih razloga su na drugom i trećem mjestu Švedska i Norveška, kao i zbog toga što imaju dobre socijalne programe i nisku stopu kriminala, prenosi yumama.

U top pet najboljih zemalja za odgajanje djece su i Kanada i Holandija, a dalje na listi ih prate Švajcarska, Novi Zeland, Australija i Austrija.

Velika Britanija je na 11. mjestu, a lošije ocjene dobila je zbog nejednakih zarada među muškarcima i ženama, ali i zbog toga što se mnoga djeca rađaju u siromaštvu.

Njemačka je na 13. poziciji, slijede Francuska, Italija i Španija, dok su SAD na 18. mjestu - dobile su loše ocjene zbog bezbjednosti, političke stabilnosti, nejednakosti u zaradama među muškarcima i ženama.

Kada je riječ o zemljama koje su najgore za odgajanje djece, u top deset su: Kazahstan, Liban, Gvatemala, Mjanmar, Oman, Jordan, Saudijska Arabija, Azerbejdžan, Tunis i Vijetnam.

(superzena.B92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije