Život

Pastor iz crkve u Torontu prvi put u očevom rodnom mjestu kod Novog Grada

Pastor iz crkve u Torontu prvi put u očevom rodnom mjestu kod Novog Grada
Foto: Srna | Pastor iz crkve u Torontu prvi put u očevom rodnom mjestu kod Novog Grada

NOVI GRAD - Pastor u luteranskoj crkvi u Torontu 75-ogodišnji Peter Mikelić sa suprugom Šeri /Sherry/ posjetio je proteklog vikenda prvi put Cerovicu kod Novog Grada, rodno selo svoga oca Mihajla.

Peter je ispričao Srni da je sve do skoro o svom porijeklu znao malo, pogotovo kad je u pitanju očeva strana.

"Osjećanja su mi pomiješana i treba vremena da se sve sabere, ali sam srećan", rekao je Peter.

Njegov otac Mihajlo završetak Drugog svjetskog rata dočekao je u Njemačkoj gdje je u izbjegličkom kampu upoznao Peterovu majku Elizabetu koja je sa roditeljima i bratom izbjegla iz vojvođanskog mjesta Žabalj.

On je naveo da su se roditelji vjenčali 1946. godine, te da se on rodio 1947. godine, a da mu je majka umrla tri dana nakon njegovog rođenje.

Njegov otac Mihajlo sa ženinim roditeljima je ostao oko godinu dana u Njemačkoj, a nakon toga se vratio u Cerovicu, odakle je sa bratom emigrirao za Australiju.

Peter je sa djedom i bakom 1948. godine otišao za Kanadu, u grad Burlington gdje je i odrastao.

Kaže da je njegov otac tražio da Peter dođe da živi s njim u Australiji, ali da to baka nije dozvolila. Kontakt sa ocem nije imao sve dok već nije završio akademsko teološko obrazovanje, a tada je imao oko 30 godina.

Otac ga je prvi put posjetio 1979. godine i od tada su bili u kontaktu. Peter je kod oca prvi put otišao 1992. godine.

Mihajlo je umro 2005. godine a sve što je Peter o njegovom porijeklu do tada znao je da je Srbin iz BiH.

On je rekao da ni otac, kao ni djed i baka nisu željeli da govore o prošlosti jer im je bilo bolno.

Peter ima troje djece, penzionisan je, ali i dalje radi nekoliko sati sedmično. On i supruga Šeri često putuju. Tako su odlučili da posjete i Srbiju, te su posredstvom veb sajta putničke agencije stupili u kontakt sa Snežanom Bulatović koja je turistički vodič, ali prikuplja i podatke o nekoliko generacija ljudi da bi ih spojila sa rođacima.

"Moj otac živi u drugačijem svijetu. Sad sam došao ovdje i ovdje je drugačije. Volimo da putujemo i upoznajemo svijet, ali ovo putovanje je ipak drugačije, posebno. Nadam se da ću doći ponovo i da će moji rođaci doći nama u posjetu u Toronto", rekao je Peter.

Šeri je istakla da su, zahvaljujući Snežani, saznali podatke o Peterovim korijenima.

"Putem mejla smo stupili u kontakt sa Snežanom u oktobru. Znali smo ime Peterovog oca, datum kad je rođen i da se mjesto zove Cerovica. Trebalo joj je nekoliko mjeseci jer ima više naselja koja se zovu Cerovica", ispričala je ona.

Ona je istakla da je saosjećala sa svojim suprugom jer je tako malo znao o svom porijeklu.

"Odlučili smo da 2023. godina bude ta kad ćemo doći u Srbiju i nakon što smo dobili podatke o Peterovom ocu i u njegovo rodno mjesto. Do sada smo znali malo, a evo sad smo u kući Mikelića, sa ljudima koji se prezivaju Mikelić", rekla je Šeri.

U januaru su stupili u kontakt sa porodicom Mikelić, LJubanom koji je unuk Mladena, jednog od šestorice Mihajlove braće.

Porodica Mikelić u Cerovci je sa oduševljenjem prihvatila da ugosti rođake i da im pruži priliku da upoznaju ovaj kraj.

Peter i Šeri su, prije dolaska u Republiku Srpsku, posjetili i rodno mjesto Peterove majke, a u petak stigli u Novi Grad gdje su boravili tokom vikenda.

"Kad smo stupili u kontakt i shvatili o kome je riječ, sa oduševljenjem smo prihvatili da ugostimo. Oni su imali ideju da dođu na nekoliko sati, što smo kategorično odbili i ponudili da to bude više, da se upoznamo", priča njihov domaćin LJuban.

On je rekao da je goste sa sinom sačekao u Banjaluci, na aerodromu, te da su rođaka prepoznali odmah.

"Ugostili smo ih najbolje što smo mogli, ja i cijela moja porodica. Ovo će nam ostati u posebnom sjećanju", kazao je Ljuban.

Ljuban je rekao da je sa suprugom Radom nastojao da goste iz Kanade što bolje upozna sa porodicom, a tokom posjete posjetili su staro kućište u Cerovici i imali priliku da prošetaju ulicama Novog Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije