Život

Peckanje dalo djeci krila i osnažilo vezu s prirodom

Peckanje dalo djeci krila i osnažilo vezu s prirodom
Foto: N.N. | Peckanje dalo djeci krila i osnažilo vezu s prirodom

MRKONJIĆ GRAD - U srcu prirode čuvanom nedaleko od Mrkonjić Grada, u selu Pecka, završilo se i drugo peckanje. Fotografije iz ove prirodne oaze i sa drugog "Pecka Outdoor festivala" obišle su svijet, dok su utisci više od 1.000 posjetilaca fenomenalni.

Drugo dvodnevno peckanje, koje je održano 20. i 21. jula u organizaciji Udruženja za podršku održivom razvoju "Greenways", vratilo je vjeru u ljude, dalo djeci krila i osnažilo njihovu vezu s prirodom. Kao nestvarno lijepi biser Krajine, ovaj predio je dom izvorišta čarobnih rijeka Sane i Plive, ali i najvećeg prirodnog penjališta u BiH. Nad Peckom su se nadvile planine Dimitor, Vitorog, Šator, Klekovača i Ovčara, te su mogućnosti za uživanje u prirodi na ovom prostoru bezbrojne.

Posjetioci kažu da festival nudi osjećaj slobode i bezbrižnosti, za kojim čeznemo okovani svakodnevnom jurnjavom da postignemo sve što postavimo sami pred sebe ili što drugi zatraže od nas.

"U toj jurnjavi često gubimo svijest o tome kakav život treba da živimo, a POF budi u meni upravo to, jednostavnost i lakuću kojom život treba da diše. Zahvalna sam organizatoru što je stvorio divno mjesto za sve nas željne vazduha i ljepote", utisak je jedne posjetiteljke ovogodišnjeg festivala.

Milica Plavšić, jedan od posjetilaca festivala, koja je bila prisutna oba dana, kaže da su prvog dana uglavnom ljenčarili na travnjaku oko škole, oslobodili se stresa od prethodne sedmice, te se družili s ljudima i uživali u hrani i piću koje su spremili vrijedni domaćini ovog događaja i domaćice iz sela.

"Predveče smo slušali džez u izvođenju jednog od najboljih banjalučkih bendova 'Combine Quartet', u nestvarnom ambijentu, zavaljeni u ležaljke. Osjećala sam se veoma privilegovano. Nakon toga je uslijedio koncert 'Jazz Poesy Cabareta', koji do sada nisam imala priliku da čujem, tako da mi je bilo naročito drago što ih slušam baš u tako netipičnom okruženju, a bili su zaista odlični", kaže Plavšićeva.

Drugi dan, kaže, njena cijela porodica se uključila u razne aktivnosti, te je njen suprug vozio bicikl po brdskoj stazi dugoj 15 kilometara.

"Pješačila sam oko 12 kilometara prelijepim stazama, s nevjerovatnim pogledom na cijeli brežuljkasti kraj. Mlađa kćerka je sa SKC-om provela nekoliko sati u šumi, a starija je s trenerima išla na penjanje po stijenama. Znala sam da su u sigurnim rukama, tako da sam mogla i ja da se opustim i uživam", ističe Plavšićeva.

Dodala je da iza festivala stoje veliki trud i rad domaćina i volontera, te da sljedeće godine planira da se uključi kao volonter kako bi dala svoj doprinos.

Dara i njena porodica, koja broji troje djece, boravili su na festivalu, a ona kaže da je festival nadmašio sam sebe i za razliku od prošle godine, proširio je ponudu i povećao uživanje.

Boro Marić, direktor "Pecka Outdoor festivala", kaže da je ovogodišnji festival jasno potvrdio u kom pravcu će se razvijati ovaj događaj.

"Osnovne aktivnosti smo utvrdili još prošle godine, ali smo ih ove godine obogatili dodatnim sadržajima u kojima je bilo mnogo zabave za djecu, umjetnosti kroz pozorišne predstave i muziku, kreativne radionice i zabavnu nauku, posmatranje zvijezda, porodično kampovanje. Izuzetno smo zadovoljni jer su zadovoljni svi učesnici, te je sve najavljeno u programu i realizovano", rekao je Marić.

On kaže da su naučili neke nove lekcije, savladali izazove, te čvrsto vjeruje da će naredni festival biti događaj koji neće propustiti niko ko voli prirodu i ljude.

"Ovo je festival koji slavi život i iskonske vrijednosti od kojih smo se kao društvo prilično udaljili. Festival je najbolja prezentacija onoga što se dešava u Pecki tokom godine. Imamo bicikle i uređene staze za vožnju i pješačenje, stijene za penjanje, prirodne atrakcije, domaće proizvode. Uskoro ćemo organizovati dvodnevnu biciklističku turu do Šatora, škole gljivarstva, izlete i slično", istakao je Marić.

Mirna Vujanović, animator Sportsko-rekreativnog centra "Kids", koji su učestvovali na ovom događaju, kaže da je u njihovim aktivnostima na festivalu u oba dana učestvovalo oko 110 mališana.

"Imali smo razne aktivnosti, od sportskih aktivnosti do kreativnih radionica. Svi su bili prezadovoljni, a program je brzo proletio. Da nisam bila dio organizacionog tima, došla bih na festival kao posjetilac", rekla je Vujanovićeva.

Ona je dodala da je u suštini tužno što su djeca udaljena od prirode, koja im je strana, ali ih je ovaj festival zbližio s prirodom, te su svi bili kao jedno i imali su savršenu energiju. 

Tihomir Dakić, jedan od dva vodiča za učesnike opredijeljene da oprobaju biciklističku avanturu izuzetnim stazama Pecke, opisao je festival kao sjajnu energiju koja traje.

"Energija koju Boro Marić nesebično ulaže u jednu veliku ideju se širi na sve strane, te srećni hodamo Peckom", poručio je Dakić.

On kaže da je ovoga puta sa svojim kolegom Galetom bezbjedno, srećno i zadovoljno s učesnicima predvodio vožnju biciklima.

"Kombinacija napora, znoja, sunca, vjetra u kosi (ko je još ima), pitke vode na sve strane iz ljudi je izbacila nakupljeni stres, a izmamila osjećaj zadovoljstva i sreće, koji će se narednih dana prepričavati", rekao je Tiho, te istakao da je ponosan što može da bude vodič biciklistima na ovakvom događaju.

Sve je bilo na visini zadatka, pa tako i pješačka avantura koju je predvodio PAK "Summit", te rafting na Sani, penjanje po stijenama uz pomoć Penjačkog kluba "Extreme" iz Banjaluke, ali i mnoge druge aktivnosti u kojima su učestvovali brojni prijatelji festivala. Poseban događaj je stvorio i "Šareni market", koji su činili proizvodi od hrane do suvenira, koje su pripremili mještani i proizvođači iz drugih sela. Iako festival nije muzički, zaokružen je kvalitetnim muzičkim programom u kojem su učestvovali "Combine Quartet", Nebojša Kuruzović i "Jazz Poesy Cabaret", te Duško Šobat.

Organizatori su zahvalni brojnim sponzorima i pokroviteljima ovog festivala, među kojima su medijski pokrovitelj bili i "Nezavisne novine", Nes radio i Pop FM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije