Život

Pratite nas na Google news

Pet kvaliteta koje možemo pronaći samo u istinskim prijateljima

Pet kvaliteta koje možemo pronaći samo u istinskim prijateljima
Foto: Ilustracija | Pet kvaliteta koje možemo pronaći samo u istinskim prijateljima
N.N.

Istinski prijatelj pravo je blago koje treba čuvati.

O kvalitetama dobrog prijatelja moglo bi se dugo raspravljati, ali psiholozi su izdvojili nekoliko njih po kojima "prolazne" prijatelje možemo razlikovati od onih pravih koji će uz nas ostati čitav život, prenosi Zadovoljna.hr.

1. Pouzdanost

Osjećaj da se možemo u svakom trenutku osloniti na svoje prijatelje jednostavno je nezamjenjiv.  Pouzdanost se ogleda i u "malim" stvarima poput poštovanja dogovora. Stručnjaci smatraju da be ove kvalitete odnos prijateljski odnos ostaje na površnom nivou.

2. Iskrenost

Ovaj kvalitet podrazumijeva i to da otvoreno i objektivno izražavamo svoj stav i mišljenje u komunikaciji s prijateljima, bez obzira na (ne)ozbiljnost teme o kojoj raspravljamo.  Iskrenost se posebno cijeni kada su u pitanju velike i važne životne odluke.

3. Odanost

Bez odanosti teško možemo uspostaviti odnos pun povjerenja. To je jedan od razloga zašto je ova kvaliteta važna za baš sve aspekte našeg života, a posebno onaj prijateljski i ljubavni.

4. Empatija

Sposobnost iskrenog suosjećanja s patnjama drugih ljudi jedna je od najvećih ljudskih kvaliteta.  Ona nam omogućuje da prepoznamo situacije u kojima se naši prijatelji ne osjećaju dobro te primjereno i pravovremeno reagujemo te im pomognemo da riješe svoje probleme.

5. Povjerenje

Ovaj kvalitet može pomoći u ostvarivanju bilo kojeg interpersonalnog odnosa.  S druge strane, njezin izostanak slomiće prijateljstvo i nepovratno promijeniti odnos.  Osjećaj povjerenja stječe se s vremenom i kada se uspostavi, postaje kamen temeljac za ostvarivanje dugotrajnog prijateljstva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije