Život

Pet razloga zašto treba da imate muškog prijatelja

Pet razloga zašto treba da imate muškog prijatelja
Foto: N.N. | Pet razloga zašto treba da imate muškog prijatelja

Predrasude su da muškarac i žena ne mogu biti prijatelji. Oba pola sposobna su da trezveno razmišljaju i hemiju, ukoliko se i pojavi svedu na minimum. U ovakvom odnosu oba pola mnogo uče, izgrađuju odnos i povjerenje prema suprotnoj strani, stiču određenu vrstu sigurnosti i stvaraju izuzetno čvrsto prijateljstvo. Jednoj ženi najbolji drug vrijedi kao pet drugarica i to nije kliše nego istina.

Prijateljstva muškarca i žene imaju nekoliko značajnih prednosti u odnosu na istospolna prijateljstva, a evo i koje su:

1. Žena će se u ovom prijateljstvu osjećati sigurnom:

Svaka žena koja ima najboljeg prijatelja osjeća se apsolutno sigurno! Ona zna da se u svako doba dana ima kome obratiti za pomoć i da će biti zaštićena kada god joj je to potrebno. Ovaj osjećaj sigurnosti učvršćuje sponu između dvoje ljudi, i oni će se ubrzo osposobiti da osjete ukoliko je neko uznemiren ili ga nešto muči, i pronaći će način, da problem što efikasnije riješi.

2. Najbolji način da saznate kako suprotni pol razmišlja:

Kada ste u vezi ili imate neku nedoumicu o tome šta vaš izabranik ili izabranica misli, vaš najbolji prijatelj će vam to najbolje objasniti. Stoga momci najčešće zovu svoje drugarice pri odabiru poklona za svoju djevojku, a djevojke će se prvo obratiti drugu da im rastumači neko, njima tako nelogično muško razmišljanje!

3. Sujeta i ljubomora u ovom prijateljstvu ne nalaze mjesta:

Obično se kaže da se u ženska prijateljstva najčešće umiješa ljubomora i pomrsi konce, u muškim prijateljstvima, iako rjeđe, problem je sujeta. U muško-ženskom prijateljstvu, ne postoji opasnost od ovoga. Ovo prijateljstvo puno je uzajamnog podržavanja i razumijevanja.

4. Lojalnost je jedna od osnovnih odlika muško-ženskog prijateljstva:

S obzirom da su žene poznate po svojoj brbljivosti, sa muškarcima je vaša tajna na sigurnom, a kada znate da vam je neko toliko odan i vi postajete odgovorniji i vodite računa šta kome pričate. Povjerenje koje se stekne i učvrsti je svjetinja i ne smije se prokockati.

5. Jedno od drugog mogu naučiti mnogo:

Razmjena iskustava je možda najbolja prednost ovog odnosa. Djevojke od svojih prijatelja mogu naučiti mnogo o sportu, kompjuterima, filmu, dok momci od svojih drugarica prije svega dobijaju korisne savjete za život, a onda nauče nešto i o kulturi i modi na primjer.

Ovo prijateljstvo donosi razna iskustva, kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme koje se neće svesti na tračarenje ili cjelodnevno igranje igrica. Uliva osjećaj sigurnosti i povjerenja, donosi jednu čvrstu sponu između dvoje ljudi sa potpuno različitim pogledom na svijet (jer koliko često ste od svog druga čule: joj vi žene baš ste komplikovane! Ili oni od vas: Muškarci su takvi…). Jednostavno, to je nešto za šta ste sigurni da će trajati, da ćete se i za deset godina razumjeti tako dobro, i da ćete jedni od drugih mnogo naučiti! Muško-žensko prijateljstvo ne samo da je moguće nego je i neprocjenjivo!

(NN/ljepotaizdravlje.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije