Život

Pet starih srpskih, muških imena koja smo zaboravili

Pet starih srpskih, muških imena koja smo zaboravili
Foto: Arhiva/Ilustracija | Pet starih srpskih, muških imena koja smo zaboravili

Neka stara srpska muška imena nepravedno su zapostavljena, a imaju lijepo i veoma simbolično značenje.

Ako se držimo one latinske izreke da je "ime čovjekova sudbina" i uzmemo u obzir značenja ovih imena, moguće je da će ona jednog dana ponovo zaživjeti i ući u modu, pošto se kao i u svemu drugom i moda u davanju određenih imena periodično ponavlja.

Ova imena su nekada davana dječacima u želji da porastu u ljude koji će imati osobine kako im "ime kaže".

Arsenije 

Ime potiče iz grčkog "Arsenios", izvorno iz "arsen" u značenju "hrabar, muževan". Kalendarsko je ime, a od njega su izvedena imena Arsa, Arsen i Arso.

Najpoznatiji Srbin je Arsenije Čarnojević, pećki patrijarh i vođa velike seobe Srba, a potom mitropolit i patrijarh Srba u Austriji.

Bogdan 

Muško lično ime Bogdan spada u grupu staroslovenskih ličnih imena, a kod nas se polako vraća u upotrebu iako su dječaci rijetko krštavani tim imenom posljednjih decenija.

Prema starim vjerovanjima, muška djeca sa imenom Bogdan su bila "zaštićena od Boga" koji im je darivao dobro zdravlje, sreću i uspjeh u životu, ili su pak bila prvorođena djeca koja su "dugo i željno očekivana", odnosno čiji roditelji nisu dugo mogli da imaju potomstva. U tom slučaju djeca su nosila ovo ime, jer su "bogom dana".

Poznati Srbi koji nose ovo ime su Bogdan Bogdanović, košarkaš, ali i istoimeni arhitekta i filozof, kao i glumac Bogdan Diklić.

Velizar 

Velizar je  staro, srpsko, muško ime slovenskog porijekla. Prema drugom tumačenju, ovo je strano ime koje je u Srbiji prihvaćeno iz grčkog jezika. Potiče od starotračke riječi "berisarios" što označava strelu ili koplje.

Prema jednom tumačenju označava "velikog" čovjeka. Drugo objašnjenje značenja imena je da je nastalo spajanjem korena riječi veliki - vel, glagola zrijeti, odnosno vidjeti, što imenu daje značenje "onaj koji mnogo vidi", odnosno "onaj koji je mudar".

Poznati Srbin je Velizar Kosanović, ljekar i učesnik narodnooslobodilačke borbe.

Gavrilo 

Ovo je još jedno muško ime koje je decenijama bilo zaboravljeno, ali se posljednjih godina mogu sresti dječaci koji ga nose.

Spada u grupu takozvanih hrišćanskih, biblijskih imena, a djeci se daje po imenu arhanđela Gavrila ili se smatra izvedenicom od hebrejskog imena "Gabriel".

U originalnom prevodu znači - "Bog je moja snaga" ili "Bog mi daje snagu".

U starogrčkom jeziku, riječ "gabriel"  ima značenje - moćan, snažan,  svemoćan, jak, veliki, te se i pretpostavlja da ime Gavrilo može biti grčkog porijekla.

Najpoznatiji Srbin sa ovim imenom je Gavrilo Prncip, član organizacije "Mlada Bosna”, koji je izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Dositej 

Ovo je staro ime koje vodi porijeklo još iz antičke grčke, a koje se u Srbiji pojavljuje od davnina. Čak se smatra i jednim od najljepših imena koja su nepravedno zaboravljena.

Dositej je ime nastalo od grčke riječi Dositheos, "dos"- davati, dar i "theos"- Bog, u prenesenom značenju od Boga dat.

Poznati Srbin koji je nosio ovo ime je Dositej Obradović, prosvetitelj i reformator i prvi srpski ministar prosvete, prenosi Ona.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije