Život

Pješačenje je najbolja rekreacija

Pješačenje je najbolja rekreacija
Foto: N.N. | Pješačenje je najbolja rekreacija
N.N.

Stručnjaci za rekreaciju tvrde da je svakodnevno pješačenje brzim korakom po pola sata za ogromnu većinu stanovništva najoptimalniji, a samim tim i najbolji način fizičke aktivnosti.

Zato bi trebalo što je moguće češće pješačiti. Da bi šetnja bila prijatna i imala efekata, važno je ojačati mišiće nogu i stomaka. To možete da učinite sa predloženim vježbama.

Iskorak

Početni položaj je u iskoraku, a prsti prednje noge su blago podignuti. Ruke su na bokovima, a mogu da budu i pored tijela ukoliko želite da radite sa malim opterećenjem, odnosno sa tegićima. Lagano spuštajte koljeno pod uglom od 90 stepeni, od jedanog do dva centimetra iznad podloge, pa se vratite u početni položaj. Leđa su pritom ispravljena i vježbu bi trebalo raditi u tri serije od 15 do 20 ponavljanja. Iskorak je savršena vježba kojom ćete ojačati noge i zadnjicu. Ponovite vježbu iskoračivši suprotnom nogom.

Podizanje noge u stranu

Zauzmite stojeći položaj sa uskim raskoračnim stavom. Leđa su ispravljena, jedna ruka je oslonjena na zid, a druga je na boku. Zatim polako podižite nogu u stranu, tako da ostane prava u kolenu dok su prsti zategnuti u pravcu opružanja noge. Vratite nogu u početni položaj. Bitno je da ne savijate leđa i da se čvrsto oslonite na zid. Vježbu ponovite između 10 - 15 puta u tri serije. Uradite istu vježbu podizanjem u stranu suprotne noge.

"Mrtav" sjed

Oslonite se leđima na zid, zatim savijte noge u koljenima pod uglom od 90 stepeni, kao da želite da sjednete. Ovo je položaj takozvanog mrtvog sjeda koji je takođe efikasan za jačanje mišića nogu. U ovom položaju ostanite 20 do 40 sekundi, zatim se istegnite. Potom, iz mrtvog sjeda, prekrstite jednu nogu preko druge i zadržite što duže taj položaj. Bitno je da podignuto koleno bude oboreno ka podlozi i da dišete duboko tokom cijelog izdržaja. Ostanite što duže u tom položaju, optimalno je između 20 i 40 sekundi. Poslije obavezno istegnite mišiće nogu.

Makazice za jači stomak

Lezite na leđa, a ruke postavite tako da se lumbalni dio leđa blago oslanja na njih. Podignite noge malo iznad podloge. Zatim, prebacujte lagano nogu preko noge, radeći takozvane makazice. Vježbu ponovite kroz tri serije, između 15 - 20 ponavljanja. Kombinujte brže i sporije makazice, odnosno mijenjajte brzinu, za bolji efekat. Bitno je da su vam pri tome kolena prava, odnosno zategnuta.

(novosti.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije