Život

Poljoprivreda nas može prehraniti, samo treba zasukati rukave

Poljoprivreda nas može prehraniti, samo treba zasukati rukave
Foto: N.N. | Poljoprivreda nas može prehraniti, samo treba zasukati rukave

SANSKI MOST - Poljoprivrednik Ibrahim Aganović iz Sanskog Mosta, koji je jedan od najvećih individualnih proizvođača povrtarskih i drugih poljoprivrednih kultura na ovim prostorima, kaže da nas poljoprivreda može sve prehraniti i da je domaće najbolje, samo treba zasukati rukave.

On potiče iz poznate porodice koja se već generacijama bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a različitim kulturama kultivisao je preko 16 hektara plodne ravnice smještene na lokalitetu Mađarice, nedaleko od ovog grada.

Inače, među Sanjanima je ova uzorita porodica poznata i po nadimku Hašimovići, koji potiče od njihovog čuvenog pretka Hašima, koji je u prošlosti bio na glasu kao poznat i vrijedan zemljoradnik. Vlastite proizvode prodaje na štandu ispred porodične kuće i kaže kako kupci već godinama insistiraju da ono što kupuju bude organska i zdrava hrana proizvedena na prirodan način i bez upotrebe vještačkih materija.

Aganović ističe kako vlastitim životom garantuje za zdravstvenu ispravnost svojih proizvoda te dodaje kako kupci to prepoznaju, pa problema s plasmanom nikada nema. Ovih dana kupcima nudi sočne i ukusne jagode koje uzgaja na površini od oko tri dunuma i nada se urodu ovog slasnog voća od oko pet tona.

"Svake godine uzgajam jagode. Problem je kišno vrijeme, koje nije baš pogodno, pa se jedan dio uroda mora odbaciti. Radi se o eko-jagodi, koja nije prskana nikakvim hemijskim preparatima i slatka je kao med", kaže Aganović za "Nezavisne".

Dodaje kako se nada dobroj rodnosti brojnih povrtarskih kultura koje je posijao, kao što su krompir, patlidžan, grah, krastavac te paradajz i paprika, koje uzgaja u plastenicima. Aganović je i najveći proizvođač bundeva na području sanske općine, a na njegovim prostranim i plodnim njivama rastu ukusni plodovi dinje i lubenice. "S obzirom na to da posjedujem stočni fond i bavim se proizvodnjom mlijeka, za sopstvene potrebe sijem stočnu hranu. Također, uzgajam domaću pšenicu i kukuruz, potom zrno meljem u vodenicama i tako dobijem potpuno prirodno brašno koje je zaista traženo", kaže ovaj vrijedni poljoprivrednik.

Dodaje kako se od poljoprivrede može dobro živjeti, ali da je potrebna potpuna posvećenost i ljubav prema zemlji i njenim plodovima. U svakodnevnim poslovima pomažu mu supruga i majka te sin i kćerka, koji pohađaju fakultet, dok po potrebi angažuje i sezonske radnike.

U posljednje vrijeme, Aganović kaže, kako muku muči sa divljim svinjama koje se u krdima spuštaju iz obližnjih šuma i uništavaju usjeve u potrazi za korijenjem i gomoljastim biljkama.

"Značajna sredstva sam investirao u električne pastire, ali pitanje je koliko će to biti efikasno, s obzirom na to da se ove životinje ničega ne plaše", žali se ovaj poljoprivredni proizvođač.

Na kraju kaže kako tokom cijele godine kupcima ima šta da ponudi, jer kada se završi sezona svježeg voća i povrća, tada prodaje svoje nadaleko poznate salate i druge prerađevine od voća i povrća.

"Ova situacija u vezi s pandemijom virusa korona doprinijela je da sve veći broj ljudi uviđa koliko je značajna poljoprivreda. Primjećujem da se sada obrađuje zemlja koja je dugo bila zapuštena", kaže ovaj sanski poljoprivrednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije