Život

Profesorica engleskog hobi pretvorila u unosan posao

Profesorica engleskog hobi pretvorila u unosan posao
Foto: N.N. | Profesorica engleskog hobi pretvorila u unosan posao

BRATUNAC - Profesorica engleskog jezika iz Bratunca Marijana Maja Stevanović svoj hobi pletenja vremenom je pretvorila u unosnu dopunsku djelatnost za poboljšanje kućnog budžeta.

Ona kaže da ju je baka naučila da plete.

"Roditelji su bili zaposleni , a mene i sestre čuvala je baka i učila nas da pletemo i drugim ručnim radovima. Od nje sam naslijedila dar i vještinu, ali i ljubav prema pletenju“, priča Stevanovićeva koja je dobila ime po baki Marijani.

Kaže da ih je baka učila svim ručnim radovima koje je znala i da je svoje znanje nesebično prenosila na unuke.

Maju jenajviše opčinjavalo pletenje, tačnije nizanje i slaganje boja pri izradi nekog predmeta da bi se dobila određena dekoracija, dezen ili "šara".

Ipak, zbog drugih obaveza zapostavila je igle i pletenje, ali naučeno nije nikada zaboravila.

Nakon više od 20 godina ponovo je uzela igle u ruke, odlučila i uspjela da oživi i oplemeni pletenje izradom raznih odjevnih i dekorativnih predmeta koje je poklanjala prijateljima želeći da ih obraduje.

Sve je počelo kao hobi. Plela je i poklanjala svoje ručne radove da bi na sugestiju bliskih prijatelja počela da plete za prodaju.

"Prijatelji su mi sugerisali da svoje radove ponudim za prodaju kao unikatne predmete za poklone dragim osobama. Zahvaljujući društvenim mrežama brzo je janpst saznala da pletem i ljudi su počeli naručivati različite odjevne i dekorativne predmete i posao je krenuo", priča Maja.

"MAGIČNA VUNICA" POSTALA IZVOR EGZISTENCIJE

Ona je otvorila profil pod nazivom "Magična vunica" na kojem predstavlja svoje radove i prima narudžbe i ostvaruje kontakte sa potencijalnim kupcima.

"Sad vidim koliko je značajno i korisno to što nas je baka podučavala da naučimo `zanate` koje su ranije sve žene znale jer su ručno izrađivale sve odjevne predmete za članove domaćinstva.

Mnogo toga zna i naša mama, ali baka je učila mene i sestre i sve smo ponešto savladale i znamo izrađivati ručno razne odjevne i ukrasne predmete", ističe Maja.

Ona žali što tradicionalne vrijednosti, ručna radinost i mnogi običaji i zanati izumiru, a veliki broj djece nije u prilici da se upozna i možda nauči i zavoli nešto od toga.

Govoreći o svom hobiju, odnosno pletenju, Maja kaže da se tokom jeseni i zime najviše traže šalovi, trake za kosu, dekice za djecu, a u proljeće korpice za vaskršnja jaja i neki dekorativni predmeti.

Ona sa iglama može od vunice da isplete sve odjevne i dekorativne predmete što neko poželi u bilo kom dezenu i veličini. Pletenje joj predstavlja odmor i relaksaciju.

PLETENJE DJELUJE TERAPEUTSKI

"Mnogi me pitaju kako imam živaca za pletenje, kako satima mogu da sjedim i pletem i da to oni ne bi mogli. Ali, mene pletenje opušta i smiruje. Djeluje terapeutski.

Dok pletem, odmaram se i razmišljam o drugim obavezama i pripremim se za njih", pojašnjava ova profesorica engleskog jezika.

Ona ukazuje da je sve manje đaka u školama i da ima sve manje časova pa pletenjem dopunjava kućni budžet radeći ono što voli i što je predstavlja zadovoljstvo i odmor.

Maja drži instrukcije iz engleskog za zainteresovane, a pletenje joj je dodatna djelatnost i prilika za honorarni rad.

Majin primjer pokazuje da svi posjedujemo određeni dar i ukoliko ga prepoznamo i razvijamo u određenom životnom razdoblju to može biti presudno za izbor profesionalnog poziva.

Hobi može da preraste u profesionalnu djelatnost koja omogućava izvor prihoda za životnu egzistenciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije